Dit is beslist geen verhaal over liefde op het eerste gezicht. Maar het is wel een liefdesverhaal. Nou ja, soort van.

Henry is een slungelige jongen en zit in het laatste jaar van zijn middelbare school. Hij is niet heel populair maar ook niet compleet onbekend op school . Henry heeft nog niet veel vriendinnetjes gehad. Hij had kortdurend iets met Lola, zijn beste vriendin, maar zij  kwam na een tijdje uit de kast (iets wat hem toch een beetje onzeker over zichzelf heeft gemaakt). Als aan het begin van het nieuwe schooljaar Grace op school komt verandert dat veel voor Henry. Grace is een meisje dat eruit ziet alsof ze al een week op straat woont,  jongenskleren draagt, loopt met een wandelstok en eruit ziet alsof ze het verdriet van de hele wereld op haar schouders draagt. En dan wordt Henry verliefd op Grace.

Henry komt met haar in contact via de schoolkrant en leert Grace beter kennen. Hij vraagt zich steeds meer af waarom Grace is zoals ze is. De belangrijkste vraag voor Henry wordt of hij wel verliefd op Grace kan blijven als hij beetje bij beetje ontdekt wie zij is.

Krystal Suterland is een schrijfster die compleet nieuw voor mij was. Ik was dus erg nieuwsgierig naar dit boek. Ook trok de voorkant van dit boek bij mij de aandacht omdat ik de vissen op de voorkant totaal niet kon plaatsen bij de titel. Het liet mij denken aan rondzwevende vissen in de ruimte en zorgde dat ik Sterrenstof graag wilde lezen. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan.

De hoofdpersoon van het boek is een jongen. Dat maakt het boek al bijzonder omdat in de vele YA boeken die ik heb gelezen acht van de tien keer de hoofdpersoon een meisje is. Het maakt dat Sterrenstof een leuk en verrassend boek is om te lezen. Doordat het boek zo is geschreven maak je het verhaal mee vanaf een andere kant en kom je er achter dat jongens (en vooral Henry in het speciaal) ook worstelen met hun gevoelens.   Die gevoelens heeft Krystal Sutherland heel goed beschreven.

Het enige kleine minpuntje van Sterrenstof is het begin. Het kostte wat tijd om er echt in te komen omdat de hoofdpersonen in het begin erg vaag en mysterieus zijn, wat natuurlijk de bedoeling van het boek is en dat vind ik opvallend.  Echter hoe verder ik in het boek kwam en hoe meer ik las over de hoofdpersonen hoe beter en mooier het boek werd. Toen ik eenmaal door de eerste hoofdstukken heen was, kon ik het boek heel snel uitlezen.

Alles bij elkaar vond ik Sterrenstof een heel mooi boek over liefde, vriendschap en verdriet. Een boek dat je laat voelen hoe het is om verliefd te zijn zelfs als je stiekem weet dat het een gedoemde liefde is.

Hoi, ik ben Roosmarijn en zit in de vierde van de middelbare school. Ik lees al vanaf dat ik heel klein was en ik lees nu nog steeds natuurlijk. Ik lees veel Young Adults en mijn favoriete genres zijn fantasy en dystopian.

Sterrenstof/Krystal Sutherland/vertaling Hanneke van Soest /Young & Awesome /2016/249 blz./  ISBN 9879028570652

No Comments

Post a Comment