Dit boek geeft je een heel nieuwe kijk op de tweede wereldoorlog. Je beleeft het als een blind meisje, Marie-Laure. Zij woont met haar vader in Parijs. Haar vader is slotenmaker bij het Natuurhistorisch Museum. Als de Duitsers Parijs innemen vluchten Marie-Laure en haar vader naar Saint-Malo. Hier trekken ze in bij haar oom. Haar vader heeft van het museum een zeer belangrijke steen meegekregen. De steen zit verstopt in de maquette die hij voor zijn dochter maakt van Saint-Malo. Marie-Laure leert de stad met haar vingers kennen. Wanneer ze buiten is telt ze haar stappen om te weten waar ze is. Zo kan ze na een tijdje zelfstandig naar de bakker en terug naar huis wandelen.

Naast het verhaal van de blinde Marie-Laure krijgen we ook het verhaal van Werner Pfenning, een weesjongen die in een Duits mijnstadje woont. Hij is heel goed in techniek en heeft veel interesse in de wetenschap. Met zijn zusje luistert hij, via een radio die hij heeft gevonden en gerepareerd, naar een Franse wetenschapper. Bij de Hitlerjugend valt het al snel op dat hij een slimme en technische jongen is. Zo komt het dat hij naar het front wordt gestuurd. Via Rusland komt hij in Saint-Malo terecht waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Ik vond dit echt een prachtig verhaal. Het is interessant om de oorlog eens vanuit een andere hoek te bekijken, want eigenlijk sta je er niet bij stil hoe moeilijk het is voor iemand die blind is en in een compleet onbekende stad komt, om zich te redden. Vooral niet tijdens de oorlog. Ik heb dit boek in één ruk uitgelezen. Toen het boek uit was heeft mijn vader het ook meteen gelezen. Het is een prachtig boek. Ik vind het ook erg mooi hoe het verhaal van de twaalfjarige Marie-Laure samen komt met het verhaal van een jongen uit Duitsland die door zijn technische kennis in de oorlog terecht is gekomen in plaats van in de mijnen. Ik zou het iedereen aanraden om dit boek te lezen!

Deze recensie is geschreven door Rielke LeMair, student leerkracht lager onderwijs aan de Hogeschool te Leuven.

Als je het licht niet kunt zien/Anthony Doerr/uitgeverij The House of Books/2015/544 blz./ISBN: 9789044345940

No Comments

Post a Comment