Verdwenen vertelt het verhaal van zes jongeren die elf jaar geleden spoorloos verdwenen en nooit werden teruggevonden. Tot ze opeens, met slechts vijf van hen, terug op de oprit van hun vroegere huizen staan. Ze herinneren zich in eerste instantie niets: niets over wat er is gebeurd, wie hier achter zit of waar ze al die tijd zijn geweest. Stukje bij beetje komen herinneringen bovendrijven die eerst leiden tot nog meer vragen en nog minder antwoorden. Avery, het zusje van Max die niet is teruggekeerd, besluit samen met de tieners het mysterie op te lossen en haar broer terug te vinden. En dan bereikt het onderzoek een doorbraak…

Verdwenen verscheen samen met Sterrenstof, The Diabolic en The Jewel als eerste publicatie bij het nieuwe Young & Awesome. Ik was erg benieuwd naar wat zij gingen neerzetten en keek er dan ook erg naar uit om in dit boek te beginnen. Zeker toen ik het boek in mijn handen had: de cover (een rij van zes schommels, waarvan eentje kapot is) schiep voor mij een sfeer die de haartjes op mijn armen recht overeind deed staan.

Maar eenmaal ik begon te lezen was ik totaal geen fan. Het verhaal sprong naar mijn gevoel van de hak op de tak en was niet zo origineel en vernieuwend als ik had gehoopt. Bij het lezen van een achterflap schetst dat altijd een bepaalde verwachting naar het verhaal toe, maar hier had ik niet het gevoel dat het verhaal zelf en de tekst op de achterflap overeenkwamen.

Het duurt ook erg lang voor er iets gebeurt. De personages zoeken en blijven zoeken zonder dat er antwoorden komen. Hoewel ik wel graag wilde weten hoe dit verhaal zou aflopen, had ik niet het gevoel dat ik continu wilde doorlezen en moest weten wie dit op zijn geweten had. Het einde heeft voor mij wel wat goedgemaakt. Er was toch nog spanning, toch nog antwoorden en een zeer onverwachte wending. Maar al bij al heb ik het gevoel dat het verhaal pas tot leven komt op de laatste 50 bladzijden. En dat vind ik jammer, want er zit volgens mij veel meer in. De auteur laat met dat einde duidelijk zien dat ze het wel kan, maar het lijkt alsof ze al die elementen er op het laatste toch nog in wilde verwerken. Dat is een beetje overweldigend.

Wat voor mij leek op een kleine 400 pagina’s leesplezier, kwam uiteindelijk neer op een verhaal dat alle nodige elementen wel bevat dat een goed boek nodig heeft, maar deze niet op de juiste manier verdeelt. De elementen zijn ofwel niet uitgewerkt ofwel zitten ze samengepakt op de laatste 50 pagina’s van het verhaal. Gelukkig blijkt uit de reacties op Goodreads dat er mensen zijn die er toch erg van hebben genoten.

 

 

Verdwenen / Tara Altebrando / Vertaald door Anne-Marieke Buijs / 2016 / Young & Awesome / 374 blz. / ISBN 9789025870454

No Comments

Post a Comment