In 2118 is New York de stad van innovatie en dromen. Iedereen wil iets, en iedereen heeft iets te verliezen. Maar dan springt een meisje van een duizend-verdiepingen-tellende toren in Manhattans Upper East Side. Haar dood brengt een schandaal aan het licht dat zowel de elite op de bovenste verdieping als de gewone bewoners van de laagste verdiepingen aangaat. In deze wereld wordt ‘wie hoog klimt kan laag vallen’ wel heel letterlijk…
In deze high tech wereld maken we kennis met Leda Cole – met een geheime verslaving aan drugs, Eris Dodd-Radson – wiens leven instort na een vreselijk verraad, Rylin Myers – die enkel op de bovenste verdiepingen komt omdat ze daar een baantje heeft, Watt Bakradi – een techgenie met een groot geheim en Avery Fuller – het meisje dat genetisch perfect ontworpen is maar wordt gekweld door het enige dat ze nooit zal kunnen bezitten. Alle vijf wonen ze in de toren, de rijksten wonen op de bovenste etages, de armen onderaan.

Katharine McGee weet met dit debuut het verschil tussen sociale klassen mooi weer te geven in deze verticale wereld. Twee van de hoofdrolspelers wonen onder in de toren waar er op een verdiep verschillende straten met kleine appartementjes zijn, de drie andere wonen bovenaan. Avery woont zelfs in het penthouse, dat de gehele 1000e verdieping beslaat.
In het verhaal wordt vooral de wereld van de rijkere bevolking uitgediept, inclusief extravagante feestjes met veel drank- en drugsgebruik. Het leven op de onderste verdiepen komt slechts kort aan bod.

Het boek start meteen met een knaller. Er valt een meisje van de duizendste verdieping naar beneden. Maar we krijgen geen details over wie dit meisje is en hoe het komt dat ze valt. Dit zet natuurlijk meteen aan om verder te lezen, en het houd je ook het hele boek in spanning. Er komen namelijk verschillende vrouwelijke personages in het verhaal aan bod. Tot op het einde blijft het spannend wie-o-wie er uiteindelijk zal vallen?

Na deze cliffhanger in het eerste hoofdstuk blijft het verhaal heel vlot lezen. In elk hoofdstuk komen de vijf hoofdpersonages aan bod. En telkens weet McGee de hoofdstukken af te ronden met een cliffhanger bij een van deze personages. Dit zorgt ervoor dat het boek een echte pageturner wordt, want je wil natuurlijk weten wat er verder gaat gebeuren.

Het verhaal is een leuke mix tussen sciencefiction en drama, twee zaken die ik graag terugvind in een boek. Ik had dus helemaal geen problemen met de futuristische technologie die te pas en te onpas beschreven wordt. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal fan van hun vliegende bollen met drank in en de stadsparken die zich middenin de toren bevinden. Daarentegen lijken de contactlenzen die de huidige smartphone vervangen me dan weer iets te ingewikkeld om handig te zijn.

Het verhaal wordt vertelt vanuit de vijf hoofdpersonages. In het begin lijken de personages door hun verschil in rijkdom niets met elkaar te maken hebben, maar al snel kom je erachter hoe hun levens met elkaar verbonden zijn, en dan beginnen de problemen pas. Elk van de vijf hoofdpersonen heeft namelijk een groot geheim, en ze zijn allemaal als de dood voor de gevolgen die zullen optreden wanneer dit geheim openbaar wordt. Iedereen draait zich vast in een web van leugens met tal van misverstanden tot gevolg. Maar de problematieken blijven realistisch, typische dingen die jong volwassen ook in deze tijd meemaken: onbereikbare liefdes, familieproblemen, geldzorgen, drugs en alcohol…
De wisselende perspectieven en de verschillende verhaallijnen hielden me dan ook geboeid als lezer.

Door alle drama weet je gewoon dat het eens slecht gaat aflopen. Wat ook blijkt uit de proloog van deze young adult-roman.
Ik heb in ieder geval heel hard genoten van het verhaal wat goed te vergelijken is met een soap zoals gossip girl. Ik kan niet wachten tot het volgende deel van de reeks uit komt, zodat al mijn vragen die ik heb na het open einde beantwoord kunnen worden.

Duizend hoog/Katharine McGee/Moon young adult/2016/429 pag./ISBN 9789048827589
Vertaling: Karin Pijl

No Comments

Post a Comment