Margriets zestiende verjaardag is er eentje om nooit te vergeten. Op 11 november 1918 komt er officieel aan einde aan Wereldoorlog I. Maar hoe doe je dat, je leven terug opnemen na vier jaar angst, schuilen en niet durven dromen? Langzaam maar zeker keren de soldaten terug naar hun families. Ze worden als helden onthaald, helden die de Duitsers hebben teruggedrongen en hun leven hebben geriskeerd voor de vrijheid van alle mensen. Maar deze helden zijn hooguit nog halve helden, vastgeroest aan eeuwige herinneringen en verschrikkelijke beelden die ze voor de rest van hun leven zullen moeten meedragen. Ook de lichamelijke littekens zijn overal aanwezig.
Margriet kijkt uit naar de terugkomst van haar broer Wannes en haar vader. Stilaan durft ze ook terug te dromen en te hopen dat haar grootste droom binnen handbereik ligt. Al ziet ze niet meteen in hoe ze dat voor elkaar moet krijgen…

Ik keek er enorm naar uit om nog eens in een boek te duiken over de Eerste Wereldoorlog. Karen Dierickx schreef met Halve Helden een verhaal vanuit het standpunt van de achterblijvers: de vrouwen, kinderen en mannen die niet naar het front trokken maar zichzelf en elkaar thuis proberen in leven te houden. Dat maakt voor mij dit boek al vrij uniek. Dierickx laat Margriet en haar familie hun verhaal vertellen vanuit een tastbare menselijkheid. Margriet is een meisje van zestien, met haar eigen koppige ideeën, maar toch ook zeer volwassen manier van kijken naar de toekomst. De oorlog zorgt ervoor dat Margriet snel volwassen moet worden om haar moeder te helpen met het hoofd boven water te houden en het opvoeden van haar jongere zusje. Door deze weergave wordt Margriet heel echt. De twijfel, de angst en de hoop die doorheen het boek een rode draad vormen in het hoofd van Margriet, zorgen ervoor dat Margriet je in de ban houdt.

Hoewel ik erg genoten heb van het verhaal en ik een enorme fan ben van het personage Margriet, bleef ik af en toe toch op mijn honger zitten wat het verhaal betreft. Er zitten enkele schitterende plottwists in en vragen die pas naar het einde toe een antwoord krijgen, maar hier en daar miste ik het gevoel dat ik verder moest lezen. Hoewel alles duidelijk wordt weergegeven, miste ik wat spanning. Beschrijvingen van gedachtes en gevoelens maken personages heel echt, maar af en toe vond ik het een overrompeling. Dankzij Margriet haar enthousiasme en kijk op de zaak las ik toch verder. Daar heb ik uiteindelijk geen spijt van.

Halve Helden is een verhaal over De Grote Oorlog vanuit het perspectief van de achterblijvers. Dierickx ontroert met haar fantastische personage Margriet de lezer vanaf bladzijde één, maar schiet wat mij betreft hier en daar tekort in verhaal. Toch heeft mij dat niet doen aarzelen om het boek uit te lezen. Hoe de auteur haar personages tot leven wekt, laat mij met verstomming achter.

 

Halve Helden / Karen Dierickx / Van Halewyck / 2016 / 308 blz. / ISBN 9789461315328

No Comments

Post a Comment