Als ik Harteloos in twee woorden moest omschrijven zou ik zeggen: ‘Pure magie!’ Marissa Meyer vertelt het verhaal van de boosaardige Hartenkoningin voordat Alice in Wonderland terecht kwam. Wat heeft haar zo woedend en gevoelloos gemaakt? Wat is het verhaal van De Hartenkoningin – een meisje dat eigenlijk alleen maar dolgraag verliefd wilde zijn? Natuurlijk heeft Marissa Meyer de nodige schrijversvrijheid genomen, en natuurlijk is het niet precies zoals Lewis Caroll het wellicht had gewild, maar dat deert absoluut niet. Dit verhaal moet gewoon verfilmd worden. Het is prachtig en doet niks af aan het oorspronkelijke sprookje. Harteloos dompelt je onder in de prachtige wereld van Wonderland. Je gaat kopje onder en ziet weer alles wat vroeger in je kinderdromen rondzweefde: de brede grijns van de kat Cheshire, betoverde koekjes, pratende konijnen, warme, zoete theedampen en huppelende kaarten met armen en benen. Harteloos heeft gewoon mijn hart betoverd!

Het verhaal is intens goed geschreven. Ik wil mijn complimenten geven aan de vertaalster van dit boek – Sandra C. Hessels. Ze heeft echt magie met woorden weten te vangen. Ik heb meerdere keren bepaalde zinnen opnieuw gelezen om gewoon de heerlijke klanken te proeven. Ze waren zo zoet als Catharine’s kaneeltaartjes. Je geniet niet enkel van alleen het verhaal, maar juist van elke zin. Het is tot in de punten een piekfijn georganiseerd toneelstuk in je hoofd: elke zin is geschreven om je te vermaken. Elke zin heeft de aandacht gekregen. Het gaat niet alleen om het verhaal, maar ook om hoe het beschreven is – net zoals Lewis Caroll dat deed. Zeer knap gedaan!

Harteloos is niet alleen op taalniveau een hoogstandje: ik ben waanzinnig genoten van dit verhaal. Het liet me niet meer los en ik nam het overal mee naar toe. Ik ben zó verliefd geworden op een bepaald personage! Ik was écht verliefd – met vlinders in mijn buik en alles. Zodra ‘hij’ weer in beeld verscheen ging ik sneller ademen en kreeg ik zweethandjes. Dit boek is een betoverende read die ik aan elke YA-lezer zou aanraden: het heeft magie en een sprookjessfeer, maar ook goede mystiek, actie én romance. Harteloos doet je verbazen!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 21 jaar, master Kunstgeschiedenis Student aan de Universiteit Utrecht.

Harteloos / Marissa Meyer / vertaling Sandra C. Hessels / Blossom Books / 2016 / 512 pag./ ISBN 9789020678963

No Comments

Post a Comment