De Lunar Chronicles serie is een wereldwijd succes – en zo ook in Nederland! Dat is erg indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat Cinder – het eerste deel van de serie – Marissa Meyers debuut was. De Lunar Chronicles zijn futuristische hervertellingen van klassieke sprookjes. Sprookjes associëren een hoop mensen al snel met het fantasie-genre, maar niets is minder waar met de deze serie: dit zijn sciencefiction boeken! Dit maakt de boeken origineel en uniek. Ook al zijn de boeken geschreven voor “young adults”, het zal sciencefictionfans van alle leeftijden aanspreken, maar ook diegene die denken niet van dit genre te houden. Deze recensie zal de eerste twee delen uit de serie – respectievelijk Cinder en Scarlet – belichten.

In Cinder, het eerste deel van de serie, wordt het sprookje Cinder(ella) (Assepoester) in een heel nieuw jasje gestopt. Cinder is een cyborg (half mens, half machine) die woont bij haar stiefmoeder en stiefzusters in New Beijing. New Beijing is de hoofdstad van het Oosterse Keizerrijk, ver in de toekomst, dat bewoond wordt door mensen, robotten, androïden en cyborgs. Er woedt al jaren een besmettelijke ziekte en het rijk is in oorlog met Luna, een natie op de maan. Cinders wereld staat op de kop als haar zuster Peony besmet raakt met de ziekte en alle beschuldigende vingers (ten onrechte) naar Cinder wijzen. Alsof dat niet Cinders enige probleem is, loopt de knappe prins Kai, troonopvolger van het Oosterse Keizerrijk, op een dag haar werkplaats binnen. Dit is het begin van een interessant en boeiend verhaal vol intriges, bovenmenselijke kwaliteiten en liefde. Cinder ontdekt langzaam steeds meer over haar verleden en komt er stukje bij beetje achter wat haar zo bijzonder maakt. Cinder kan namelijk een hele grote rol gaan spelen in de oorlog tegen Luna… en het lot van de Aarde.

Scarlet, het tweede deel van de serie, baseert zich op het verhaal van Roodkapje. Het pakt het verhaal op waar Cinder is geëindigd, maar speelt zich af in een heel ander gedeelte van de Aarde. Net zoals in het klassieke sprookje zoekt roodkapje – in dit geval Scarlet Benoit – naar haar oma, nadat ze van de ene of de andere dag spoorloos is verdwenen. Iedereen verklaart haar voor gek dat ze ervan overtuigd is dat haar oma niet vrijwillig is weggegaan, maar Scarlet is vastbesloten om achter de waarheid te komen. Hierin krijgt ze onverwachts hulp van de ruige straatvechter met de alias “Wolf”, die er op staat om Scarlet te helpen bij de zoektocht naar haar oma. Echter blijkt Wolf al snel meer te weten dan dat hij laat blijken en wordt Scarlet meegesleurd in een wereld van chaos en moord. Haar wereld wordt al helemaal op de kop gezet als blijkt dat haar oma een cruciale rol kan spelen in het redden van de Aarde en dat niet alleen Scarlet op zoek is naar haar oma… maar ook Cinder.

Cinder en Scarlet zijn geweldige boeken met een spectaculaire beschrijving van de omgeving waar de verhalen zich afspelen. De wereld die Marissa Meyer schetst met de Lunar Chronicles zie je tijdens het lezen voor je als in een film. Marissa Meyer stopt enorm veel detail en precisie in haar beschrijving van de wereld en de omgeving en dat is op zichzelf al bewonderenswaardig. Het is heel beeldend beschreven, net zoals de personages, waarbij de twee vrouwelijke hoofdpersonages boven alle personages uit springen. Cinder en Scarlet zijn de perfecte protagonisten in deze verhalen en houden het verhaal spannend en intrigerend. Als lezer kan je niet stoppen met lezen als de twee vrouwen in de ene na de andere benarde situatie terecht komen en steeds dieper in een web vol met intriges, geheimen en verrassingen vallen.

In Scarlet loopt het verhaallijn van Cinder door en start er ook een nieuwe verhaal. Hierdoor kan het plot soms wat verwarrend zijn, maar uiteindelijk valt alles op zijn plaats. Het is leuk om het verhaal van Scarlet te volgen en te wachten tot het samen komt met het verhaal van Cinder. Dit is het begin van een nog groter verhaal waar ook de volgende twee delen aan deel zullen nemen. De verhalen kunnen zo nu en dan wat voorspelbaar zijn en de boeken hebben nogal wat tijd nodig om echt op gang te komen, maar als je eenmaal in het verhaal zit, dan kan je ook niet stoppen met lezen.

Concluderend zijn Cinder en Scarlet twee intrigerende en spannende verhalen met interessante personages en een uitstekend opgebouwde wereld. De combinatie van sciencefiction en klassieke sprookjes geeft de verhalen diepgang en spanning en als lezer kan je niet wachten om erachter te komen hoe alle personages en verhaallijnen met elkaar verbonden zijn. Deel drie en vier zijn respectievelijk gebaseerd op Rapunzel en Sneeuwwitje en ook deze boeken zullen meer informatie geven over de wereld waar de verhalen zich afspelen en hoe alles met elkaar verbonden is. De Lunar Chronicles mag je simpelweg niet over slaan.

Cinder / Marissa Meyer / vertaling door Sandra Hessels / Blossoms Books / 376 pagina’s / ISBN 9789020678956
Scarlet / Marissa Meyer / vertaling door Sandra Hessels / Blossoms Books /  424 pagina’s / ISBN 9789020678949

No Comments

Post a Comment