Sommige dingen zijn erger dan doodgaan…

‘Men zegt weleens,’ ging de decaan verder, ‘dat nieuwsgierigheid geen goede eigenschap is. Ik ben het daar persoonlijk nooit mee eens geweest. Je bent erin geslaagd mijn gelijk te bewijzen door het totaal te ontkrachten’

Lynn Pierce is een vierdejaars geneeskundestudent in het Mason-Dixon Medisch Centrum. Haar leven loopt op rolletjes; ze heeft een lieve vriend, goede cijfers en leuke vrienden. Totdat haar vriend Carl een knieoperatie moet ondergaan. De, op het eerste gezicht, routine operatie heeft een verschrikkelijke afloop. Carl komt niet meer bij bewustzijn en raakt in een coma. Uiteindelijk wordt het ergste scenario bevestigd. Carl is hersendood en zijn kans op herstel is nihil.

Samen met haar vriend Michael Pierce gaat ze op onderzoek uit. Hoe kan een gezonde jonge man tijdens een knieoperatie in een onomkeerbare coma raken? Na hun schokkende bevindingen raken ze verstrikt in een web van illegale, corrupte bezigheden. Niemand is meer te vertrouwen, zelfs de hoogste directeuren niet. Helemaal niet nadat Lynn en Michael met de dood worden bedreigd en een dokter vermist wordt…

Voor mij als (hopelijk) aanstaand geneeskunde student was het boek perfect. De schrijver Robin Cook heeft zelf geneeskunde gestudeerd, wat duidelijk te merken was aan de geloofwaardigheid van de medische kant van het verhaal. Behandelingen, ziektes en het ziekenhuis werden beschreven met veel details. Hierdoor raakte je af en toe verstrikt in details, maar aan de andere kant was het soms nodig om bijvoorbeeld een ziekte verder toe te lichten voor het verhaal.

Het plot is heel spannend. Door de eerste passages van het boek wordt je nieuwsgierig gemaakt. Later als je het boek uit hebt, snap je dat de eerste passages veel hints bevatten voor het verdere verhaal. Het enige wat mij stoorde was het gemak waarmee de hoofdpersonen  aan informatie kwamen. Het inbreken bij instituten en het inzien van vertrouwelijke documenten leek soms te makkelijk.

Ik raad het boek zeker aan. Het is een interessant boek, wat je mede door de medische achtergrond zal intrigeren. Het verhaal zit goed in elkaar en het is zeker spannend. Een boek wat je dwingt om de pagina’s om te slaan en verder te lezen!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 5VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Donor/Robin Cook/vertaling Anda Witsenburg/A.W. Bruna Uitgevers/2016 /348 blz./ISBN 978 94 005 0753 1

No Comments

Post a Comment