“Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen?”

 Zonder jou is het verhaal van een gezin dat van binnenuit wordt verwoest. Toen Valerie en Oscar zwanger raakten, kon hun geluk niet op. De eerste jaren die zij met hun zoon Mick beleefden leken goed te gaan, op wat streken na, maar dat doet iedere peuter toch?

Naarmate Mick ouder werd, werd steeds duidelijker dat zijn gedrag uit de hand liep. Valerie en Oscar namen hem mee naar tal van psychologen en artsen, echter wist niemand zich raad met de gewelddadige jongen. De doctoren hadden ieder zo hun idee over Micks problemen: verwaarlozing door de ouders, autisme, een persoonlijkheidsstoornis of een jeugdtrauma. Na onenigheid over wat ze nu met Mick moeten, besluit Oscar te vertrekken. Valerie probeert met man en macht haar zoontje te redden en te beschermen tegen de harde oordelen van buitenstaanders, maar of hij ooit zal veranderen blijft de vraag…

Een van de mooiste dingen aan Zonder jou, is wanneer je in de schuine passages kunt lezen hoe Mick denkt en wat hij voor plannen beraamd. Op een bepaald punt halverwege het verhaal weet je net iets meer dan de hoofdpersonages en dit maakt het extra spannend en leuk om te lezen. Mick zorgt voor een speciale vorm van spanning en actie in het verhaal. Op momenten dat je genoeg hebt gehad van de problemen tussen Valerie en haar man, verschijnt Mick in het verhaal, een kijkje gevend in de lugubere gedachten van een beschadigde 12-jarige. Het is niet de spanning die je in een alledaags thriller verhaal ervaart, waar een personage verwikkeld raakt in een intrigerend complot of moet rennen voor zijn leven, maar meer die van willen weten hoe Valerie en Oscar het uiteindelijk gaan aanpakken en hoe de verdere plannen van Mick uitpakken. Lezers worden door verschillende dialogen en monologen steeds op het verkeerde been gezet en het einde zal je dan ook verbazen.

Iemand met een persoonlijkheidsstoornis als onderwerp nemen, is een interessante keuze geweest van de schrijfsters, want eerder schreef Chantal van Gastel voornamelijk feelgood verhalen. Als je Zonder jou hebt gelezen, begrijp je wel waarom ze dit onderwerp aan het licht hebben willen brengen. Het is naast vervelend voor een kind, ook lastig voor de ouders en omgeving. Dit wordt heel gedetailleerd beschreven met behulp van de gedachtes van de ik-personages.
Tegen verwachting in is het verhaal heel snel weg te lezen door het eenvoudige taalgebruik en de korte zinnen. Zo kon je je goed verdiepen in de personages. Ook helpen de flashbacks van Valerie, Oscar en Mick bij het begrijpen van de familie. Deze sprongen terug in de tijd gaan voornamelijk over de ontmoeting van Valerie en Oscar en wat Mick in het verleden allemaal heeft uitgehaald, waardoor je een beter beeld krijgt van zijn problemen.

Dit verhaal, en dan vooral het einde, is er wel een waar je van moet houden en tegen moet kunnen. Voor mensen die snel verveeld raken van het lezen over iemands dagelijkse leven, is Zonder jou niet aan te raden, maar als je houdt van een gezinsdrama met een spannend randje, dan is dit jouw boek.

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Zonder jou/Priscilla en Chantal van Gastel/Uitgeverij Harper Collins Holland/2016/379 blz./ ISBN: 9 789402 715903

No Comments

Post a Comment