Na het gevecht op Reiziger is Quin vastbesloten om erachter te komen waarom zoekers niet langer het nobele doel nastreven waarvoor ze ooit zijn opgeleid. Ze heeft de athame van de Vrezen en de kopie van het dagboek van Catherine, de moeder van John. Bovendien is ze niet alleen, haar vriend Shinobu wil net zo graag weten wat er vroeger gebeurd is als Quin.
Maar zij zijn niet de enigen die op zoek zijn naar antwoorden. John wil wraak nemen op de zoekerfamilies die zijn eigen familie kwaad hebben gedaan en ook hij gebruikt het dagboek van Catherine om te achterhalen waar hij ze kan vinden. En dan zijn er nog die vreemde jongetjes die samen met Briac achter Quin en Shinobu aan zitten.
Hoe dieper ze in het verleden graven, hoe donkerder alles wordt. Er zijn lang verdwenen zoekerfamilies, schimmige bondgenootschappen en er is en duisterplan dat generaties geleden gesmeed is om hen allemaal te vernietigen.

Ondanks dat ik niet zeker weet of ik Seeker een leuk boek vind, is Traveler eentje die ik niet kon neerleggen. Het boek was spannend en intens. Het verhaal was opgedeeld in verschillende personages die je door het verhaal heen volgde. Ook werd er onderscheid gemaakt in verleden en heden. Quin, Shinobu, John, Jonge Vrees (Maud), en de nieuwkomer Nott volg je in het heden van het verhaal. In het verleden volg je John’s moeder Catherine met haar zoektocht naar de antwoorden op haar vraag, wat is er gebeurd met de ware aard van de zoekers? Ook zie je dan veel andere ouders terug komen in het boek en hun route naar wat ze in hun latere leven zijn geworden

Het verhaal speelt zich in voor het grootste gedeelte af in Hongkong, Londen, en het Schotse landgoed. Daarin wissel je ook van personages. Ondanks dat er veel verschillende personages zijn die je in het verhaal volgt, vind ik niet dat het verhaal er verwarrend door wordt. De hoofdstukken zijn precies lang genoeg dat het niet te langdradig word, maar dat je na een tijdje ook niet meer weet wie je nou volgt, omdat je zo snel wisselt van personage. Ook hebben alle personages wel wat met elkaar te maken, en komen ze op verschillende punten elkaar weer tegen. Op deze punten word het verhaal ook verteld door de verschillende personages, zonder dat de tijd overlapt. Je lees dus echt wat er op dat moment gebeurd en niet dat je weer tien minuten terug de tijd in gaat om alles vanuit een tweede oogpunt te zien.

In vergelijking met Seeker is Traveler een stuk logischer en minder chaotisch geschreven. Ik kreeg het idee dat Arwen Elys Dayton zelf ook meer het verhaal op een rijtje had en dat ook beter wist over te brengen. In Traveler werd er zo veel meer duidelijk over de zoekersfamilies en hun achtergronden en werd je als het ware opgenomen als zoeker. Ik vond dit boek dan ook leuker om te lezen omdat het gewoon veel duidelijker was, en je werd meteen in het verhaal gezogen.

Een pluspunt van Traveler voor mij was dat het verhaal meteen verder ging waar Seeker was gestopt. Soms zijn er dagen of weken verstreken en word alles in de eerste paar hoofdstukken uitbundig herhaalt. Er zijn natuurlijk altijd wel terugblikken op momenten uit het vorige boek, maar het domineert de hoofdstukken niet.

Wat ook voor mij een pluspuntje was in dit boek zijn de kaarten die je erin kan vinden. Zowel voorin als achterin zitten kaarten waar ik regelmatig naar toe bladerde om het pad van de personages te volgen. Voorin zat een kaart van het Schotse landgoed zoals het eruit zag na de gevechten daar. Achterin zit tevens nog een kaart. Dit is een kaart van heel Europa en heeft te maken met de zoekersfamilies. Waar het precies mee te maken heeft zal ik verder niet verklappen. Naast de kaart kan je ook verschillende kleine stambomen zien van zeven verschillende zoekersfamilies die regelmatig in het boek worden genoemd.

Al met al is dit boek zeker een aanrader voor alle fans (en de toch niet zo fans) van Seeker. En zij zullen dit boek ook zeker waarderen.

Deze recensie is geschreven door Freya Evers. Naast haar liefde voor scheikunde is lezen echt haar passie, met haar eigen blog is schrijven ook iets wat ze graag doet. Ze duikt het liefst in boeken die ver van de realiteit af staan.

Traveler (Seeker #2)/Arwen Elys Dayton/vertaling Maria Postema/Uitgeverij Van Goor/2016/342 blz./ISBN 9789000332472

No Comments

Post a Comment