Vals nest vertelt het verhaal van Lisa en Drago. Lisa is opgegroeid in een warm nest, met liefhebbende ouders die door het vuur gaan voor hun dochter. Voor Drago daarentegen wordt ondertussen een pleeggezin gezocht omdat besloten werd dat Drago’s moeder niet voor hem kan zorgen. Zo komt Drago terecht in het gezin van Lisa. Maar tussen hen klikt het totaal niet. Voor Lisa is Drago een indringer die haar ouders probeert in te palmen en alle aandacht naar zich toetrekt. Wanneer Drago voor de zoveelste keer een woede-uitbarsting krijgt en zichzelf niet kan beheersen, is voor Lisa de maat vol: Drago moet hun huis uit. En dat is het enige wat Drago wil: terug naar zijn eigen moeder. De gevoelens lopen hoog op tussen de twee tot het komt tot een nachtelijke ontmoeting. En dan is er nog het mes…

Vals nest is een erg dun boekje dat bijna niet opvalt in een grote boekenkast tussen allemaal dikkere boeken. Maar de fluo-oranje cover en het donkere mes riepen bij mij onmiddellijk een bepaalde sfeer op. Het contrast is nogal hard en naar mijn gevoel gaat daar een soort van dreigen vanuit. Wat ik na het lezen alleen maar kan beamen. De rode draad doorheen het verhaal is in zekere zin de constante spanning tussen beide hoofdpersonages. Ik wacht altijd met een bang hart het verhaal af in boeken met zo weinig pagina’s. Krijgt het verhaal genoeg ruimte om volledig uitgeschreven te worden? Is er genoeg tijd om de personages volledig te ontwikkelen? Blijft de lezer niet op zijn honger zitten?

Ja. Ja. En neen.
Peeters’ personages zijn één van de meest menselijke die ik tot nu toe las. Hun verschillende karakter en de spanningen die dat tot gevolg heeft laat de auteur heel het verhaal lang voelen. Op het ene moment duidelijk zichtbaar op de voorgrond, een andere keer weer subtieler op de achtergrond. Lisa en Drago wisselen elkaar om het hoofdstuk af. Hierdoor krijg je als lezer vanuit beide perspectieven een kijk op elke situatie, waardoor ik me nog beter kon inleven. Het enige dat ik naar mijn gevoel soms miste was het verhaal van Lisa zelf, waar we eigenlijk als lezer erg weinig over weten. Niet dat dat er echt toe doet om dit verhaal te begrijpen en er helemaal in op te gaan.

Ik had er best moeite mee dat het boek zo snel uit was. Ik leefde namelijk mee met de pijn en de angst van Lisa, maar ook met de woede en het verdriet van Drago. Deze personages verveelden geen moment en ik denk dat ze dat ook niet zouden doen in een boek dat twee keer zo dik is. Maar ik vind het knap dat je als auteur op zo weinig pagina’s en met zo weinig woorden dit verhaal kan neerzetten, waar eigenlijk niets in ontbreekt.

Beatrijs Peeters schreef met weinig woorden een immens verhaal over pleegzorg en de problemen die daar mee gepaard gaan. De rauwe realiteit overvalt je en Lisa en Drago proberen je elk om de beurt te overtuigen van hun verhaal. En daar ga je als lezer in dit geval zonder moeite in mee.

 

Vals nest / Beatrijs Peeters / De Eenhoorn / 2016 / 99 blz. / ISBN 9789462911437

No Comments

Post a Comment