‘Je weet pas echt wie je vriend of vijand is als het ijs onder je voeten breekt.’ – Inuit-spreekwoord

Jesper Orre is een succesvolle, maar omstreden zakenman. Hij is de CEO van de succesvolle modeketen Clothes & More. Wanneer hij een relatie krijgt met een onopvallende werkneemster, Emma, staat hij erop dat hun relatie geheim blijft. Hij wordt immers altijd in de gaten gehouden door de media, die graag over hem en zijn romantische escapes schrijft. Emma is voor het eerst écht gelukkig, maar is Jesper wel de man die hij zegt te zijn?

Als in het huis van Jesper een lijk wordt gevonden, is hij spoorloos verdwenen. De moord is gruwelijk: overal ligt bloed en het onbekende slachtoffer is onthoofd. Peter Lindgren wordt op de zaak gezet. Hij ziet direct de gelijkenissen met een onopgeloste moord die tien jaar geleden heeft plaatsgevonden. De politie schakelt de hulp in van gedragsdeskundige Hanne, iets wat Peter beslist niet wilde, maar ze had tien jaar geleden ook aan de andere zaak gewerkt.  Met een onbekend slachtoffer, een vermoedelijke dader op de vlucht en Hanne die komt assisteren, weet Peter dat dit een lastige zaak gaat worden.

De minnares is een goede, typisch Scandinavische thriller, een ware pageturner. Het verhaal wordt verteld vanuit drie perspectieven, die van Hanne, Peter en Emma. Hierdoor wordt telkens een ander deel van het verhaal verteld, waarin heden en verleden afwisselen. Dit maakt je nieuwsgierig, omdat elk perspectief wordt afgesloten met een soort ‘cliff hanger’. Je wordt bijna paranoia, omdat je probeert overal verbanden te leggen die de moord zouden kunnen uitleggen. Tijdens het lezen krijg je honderden vragen, die alleen beantwoord worden als je doorleest.

De verhaallijn heeft diepgang en de personages zijn goed uitgewerkt. Ze hebben allemaal hun eigen problemen, typische karaktereigenschappen en complexe relaties. Het boek is spannend, niet alleen de moord vindt plaats, maar er wordt ingebroken en brand gesticht. Het boek laat je achter met een ‘what the fuck’-moment. Want wie is er te vertrouwen? En kan je de verhalen van iedereen in het boek voor waar nemen?

Er is iemand die ten koste van alles wraak wil nemen…

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 5VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

De minnares/Camilla Grebe/vertaling Ydelet Westra/Uitgeverij Cargo/2016/444 blz./ISBN 978 90 234 2645 5

No Comments

Post a Comment