Wanneer Ted Flask, een veertiger die na zijn mislukte relatie besluit om enkel nog een band op te bouwen met zijn teckel Lily, een kwaadaardig gezwel ontdekt op Lily’s hoofd, stort zijn wereld in. Zijn speelkameraadje, zijn trouwe metgezel waarmee hij uren kan discussiëren over knappe acteurs, goede films en monopoly mee kan spelen, wordt bedreigd door wat Ted voortaan ‘de octopus’ noemt. Hij besluit terug te vechten en alles op alles te zetten om de onvoorwaardelijke liefde van Lily niet kwijt te raken. Maar hoe vecht je tegen iets dat misschien sterker is dan liefde?

Bekentenis: ik hou van hondjes. Dat maakte dat mijn aandacht meteen werd getrokken toen ik deze cover voor het eerst voorbij zag komen in de boekhandel. Na het lezen van de achterflap besloot ik het boek toch niet onmiddellijk mee te nemen, omdat ik niet echt zin had in een zielig verhaal over honden. Maar uiteindelijk zwichtte ik toch, nieuwsgierig als ik was naar het lot van Lily en haar baasje.

Lily is zo een hond die iedereen wil: lief, met een grote aaibaarheids- en knuffelfactor en zeer vergevingsgezind. Wanneer Ted de avonturen beschrijft die hij meemaakt met Lily van pups af aan, vermenselijkt hij Lily heel erg. Ik vreesde dat ik dit raar zou gaan vinden en me totaal niet meer zou kunnen inleven in het verhaal, want een hond is nog steeds geen mens, hoe lief en schattig dat hondje dan ook mag zijn. Maar die vrees was ongegrond. Vanaf de eerste bladzijde werd ik verliefd op Lily en kon ik het boek, dat overloopt van liefde langs beide kanten, niet meer wegleggen. De auteur brengt ook mooi naar voor wat voor steun een hond kan bieden aan zijn baasje. Na de mislukte relatie van Ted, is Lily zijn enige overgebleven steunpilaar en slaagt zij erin hem er weer bovenop te helpen. Die band tussen baasje en hond is vertederend en herkende ik zelf ook.

Wanneer het noodlot toeslaat, is Ted bereidt te vechten voor elke seconde met Lily en de octopus weg te jagen uit haar hoofd. In sommige fantasierijke passages raakte ik af en toe de draad wel kwijt, omdat het verhaal wat te snel ging en voor mij te ongeloofwaardig werd zodat ik de verbinding met de realiteit kwijt was. Maar dat heeft er niet toe geleid dat ik op het einde geen traantje moest wegpinken.

Lily en de octopus is een aangrijpend en prachtig verhaal over de onvoorwaardelijke band tussen een hond en zijn baasje. Ik heb genoten van elk moment met Lily en ga me haar nog lang blijven herinneren. Een ontroerend boek voor elke hondenliefhebber.

 

Lily en de octopus / Steven Rowley / Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders / 2016 / Cargo / 314 blz. / ISBN 9789023427230

No Comments

Post a Comment