Fioly Bocca studeerde moderne letterkunde aan de Universiteit van Turijn en werkte daarna als redacteur bij de Italiaanse uitgeverij Einaudi. Ze heeft twee kinderen en woont in de bergen van Monferrato, in de buurt van Turijn.

In Waar ik ook heen ga, gaat Alma op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Van haar ex-vriend, Bruno, heeft ze een boek gekregen waarin de routes in staan die hij gelopen heeft. Op haar tocht komt ze Frida tegen. Een vrouw die net haar man verloren heeft. Beiden zien ze de tocht als een verwerkingsproces. Inmiddels heeft Bruno spijt gekregen van zijn beslissing om de relatie te beëindigen. Hij rijst Alma achterna en hoopt haar onderweg naar Santiago de Compostella tegen te komen. Zal het Bruno lukken om Alma te vinden? En welke rol kan Frida hierin spelen?

Met Waar ik ook heen ga heeft de auteur een aangenaam leesbaar boek geschreven. Toch komt het traag op gang, maar naarmate dat de hoofdstukken vorderen wordt je aandacht getrokken en wil je verder lezen. De laatste hoofdstukken waren zo goed geschreven dat ik het boek bijna niet meer weg kon leggen. Ik vond het wel jammer dat Fioly Bocca in het boek weinig gebruik gemaakt heeft van de schoonheid van de wandeling naar Santiago de Compostella. Ook de vreugde aan het einde van de tocht mocht, wat mij betreft, euforischer beschreven worden. Weken, misschien wel maanden, op pelgrimstocht gaan, doet iets met een mens. Dit aspect had Fioly Bocca best wat beter in de kijker mogen zetten.

Er zitten ook enkele wijsheden in het boek verscholen zoals op pagina 54: ‘De wereld is rijk aan schatten voor iemand die ze weet te vinden.’ en op pagina 129: ‘Ze leefden in het moment zoals je misschien altijd zou moeten doen, alleen luisteren naar hoe de klok nu slaat.’ Deze twee zinnen zetten mij aan het denken. En het is net dat wat voor mij een meerwaarde geeft aan een boek.

Ikzelf vind het boek wel een aanrader. Mede door een getuigenis van een pelgrim, werd ik geprikkeld om dit boek te lezen. Met dit boek kan je zelf een beetje in de huid van een pelgrim kruipen.

4 sterren.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Waar ik ook heen ga/Fioly Bocca /vertaling Esther Schiphorst/Xander Uitgevers BV/2016/232 blz./ ISBN 978 94 0160 629 5

No Comments

Post a Comment