‘Je hele leven is je verteld dat je uniek bent. Een individu. Dat niemand op de planeet hetzelfde is als jij.
Het is de lofzang van de mensheid.
Dat geldt echter niet meer voor mij.’      (p. 267)

John Dessen is een natuurkundeleraar aan het Lakemont College. Hij is gelukkig getrouwd met Daniëla en ze hebben samen een zoon. Wanneer John naar een feestje van zijn vriend – een gevierd onderzoeker – gaat, wordt hij ontvoerd. Hij komt terecht in een wereld die niet voelt als de zijne. In deze wereld is hij een bekende natuurkundige die een ongelofelijke ontdekking heeft gedaan. Zijn vrouw Daniëla is zijn vrouw niet en zijn zoon is nooit geboren. John probeert zijn weg te vinden in de ‘nieuwe’ wereld, maar er is een groter probleem. De mensen in de nieuwe wereld beginnen door te krijgen dat hij niet de John is die zij kennen. Als blijkt dat deze mensen er alles voor over hebben om hun John terug te krijgen, begint de situatie gevaarlijk te worden…

Om te beginnen, dit boek ziet er heel gaaf uit. Het boek is helemaal zwart, zelfs de bladzijdes wanneer je het boek dichtslaat. In glanzende letters staat de titel op de voorkant, door deze gave vormgeving trok het boek direct mijn aandacht. Het onderwerp van het boek is kwantummechanica, een complexe natuurkundige theorie. Gelukkig wordt hier niet diep op ingegaan, maar de keren dat er wat over werd gezegd, snapte ik er weinig van. Toch vond ik het onderwerp heel sterk, omdat ik geen enkel boek heb gelezen hierover. Het lijkt alsof Crouch met dit boek een heel nieuw genre heeft gecreëerd.

Het plot is zeer verrassend en slim bedacht. De schrijver is creatief geweest in het omschrijven en bedenken van nieuwe werelden. Het boek bevat de juiste hoeveelheid spanning en laat je op het puntje van je stoel zitten. Nadat ik het boek gelezen had, dwaalden verschillende vragen door mijn hoofd. Dark Matter laat je nadenken, versteld staan en twijfelen. De vragen die John tijdens zijn leven aan zichzelf heeft gesteld, blijken de realiteit te worden.

Wat als hij voor zijn carrière had gekozen?
Wat als hij zijn huidige vrouw nooit was ontmoet?
Wat als zijn zoon nooit was geboren?
Wat als?

Dark Matter is een echte aanrader, vooral als je iets heel anders wil lezen dan je gewoonlijke genre!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 5VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Dark Matter/ Blake Crouch/Vertaling Corry van Bree /Karakter Uitgevers/2016/303 blz./ISBN 978 90 452 1124 4 NUR 332

No Comments

Post a Comment