Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort deze met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Een unieke ontdekking die tot veel enthousiasme leidt, tot er een jongen gevonden wordt die van top tot teen onder het bloed zit, maar niet gewond lijkt te zijn. Hierna volgt de verdwijning van een universitair docente en een hoogleraar. Archeoloog en docent Peter de Haan, collega van de twee verdwenen personen, wordt gedwongen op onderzoek uit te gaan en komt te recht in een 24-uur lange zoektocht door Leiden, waarin hij wordt achtervolgd en raadsels op moet lossen. De spanning loopt hoog op en Peter raakt steeds meer verstrikt in het mysterie dat zich al eeuwenlang verborgen heeft gehouden.

Wat me het eerst opviel aan dit boek was de voorkant. Het was een Da Vinci code-achtige cover, compleet met mysterieuze afbeelding en nieuwsgierig makende titel. Dit was waarschijnlijk ook wel een beetje de bedoeling want op de sticker op het boek stond: ‘De Dan Brown van de Lage Landen’. Mijn aandacht was meteen getrokken en ik werd erg benieuwd. Het boek voldeed aan mijn hoge verwachtingen. Al vrij aan het begin van het verhaal zat de spanning er in. Deze spanning is hierna tot het einde toe gebleven. De schrijver, Jeroen Windmeijer, schrijft het heel slim. In het begin wordt het raadsel kort geschetst en stukje bij beetje kom je steeds meer te weten. Hiernaast wordt het heden afgewisseld met het verleden. Dit roept aan het begin vraagtekens op, maar verderop in het verhaal werkt het verhelderend. Door deze manieren van vertellen wil je blijven doorlezen.

Het Paulus Labyrint steekt erg slim in elkaar. Niet alleen in de opbouw, maar ook in de informatie die je krijgt. De raadsels die de hoofdpersoon op moet lossen zijn erg ingewikkeld en moeilijk. Dit zorgt soms voor een zee van informatie die je twee keer moet lezen om het te begrijpen. Dit betekent niet dat Windmeijer het té moeilijk schrijft. Hij legt de moeilijke stukken juist heel goed uit. Als je wat kennis hebt van de Bijbel en oude mythologieën, kan dit je een kleine voorsprong opleveren om de informatie te begrijpen. Zonder deze kennis is het trouwens ook goed te doen. De zoektocht door Leiden is erg gedetailleerd beschreven. Als je Leiden een beetje kent kun je bijna elk moment weten waar de personen zich bevinden. Dit maakt het heel echt. Het verhaal zit vol met alternatieve invullingen van Bijbelverhalen en personen. Dit is interessant om te lezen en het laat je kritisch nadenken over datgene waar je in gelooft.

Windmeijer zet met Het Paulus Labyrint een spannend boek neer met interessante, vernieuwende inzichten en een groot mysterie dat stukje bij beetje wordt ontrafeld. Wat mij betreft wordt de tekst op de sticker waargemaakt en is Windmeijer de Dan Brown van de Lage Landen. Het is zeker een aanrader!

Inleiding van de schrijver: https://www.youtube.com/watch?v=VYdwx97-6W8

Hej! Mijn naam is Lara, ik ben zeventien jaar en woon in Amersfoort. Ik hou van reizen, schrijven, sporten, creatieve dingen doen en last but not least, lezen. Ik lees van alles. Boeken over de geschiedenis of juist over de toekomst, non-ficite, maar zeker ook fantasy en sci-fi, het maakt niet uit wat het is. Mijn leeslijst blijft nog wel een tijdje groeien en dus ben ik nog lang niet uitgelezen.

Het Paulus Labyrint / Jeroen Windmeijer / HarperCollins Holland  / 2017 / 398 pag. / ISBN 9789402722307

No Comments

Post a Comment