In dit biografische verhaal van Bert Wagendorp vertelt de dochter van de schoolmeester eindelijk het verhaal van haar overleden broertje. Een bom, gedropt door de Engelsen, doodde haar broertje en daarmee de droom van haar vader. Tijdens het verhaal krijgt haar zoon alleen steeds meer het gevoel dat er meer schuilgaat in dit verhaal dan alleen een verschrikkelijke zaterdagmiddag. En met dit verhaal krijgt hij eindelijk alles te weten over zijn eigen bestaan.

‘Don’t judge a book by its cover’ is een veelgebruikte uitspraak die hier vooral niet in acht moet worden genomen. De omslag van Een zaterdagmiddag van Bert Wagendorp is simpel, maar daarmee ontzettend krachtig. De eenvoudige illustratie zet meteen de toon van het verhaal en lokt de lezer zonder enige moeite naar de inhoud. Daarnaast zijn de illustraties in het boek zelf ook een waardevolle versterking aan de bijbehorende tekst.

Kort maar krachtig
Met maar 80 bladzijdes is dit dunne boekje perfect leesvoer voor een vrije zaterdagmiddag. Het onderwerp heeft niet veel poespas nodig om zich te ontplooien in een wellicht kort, maar krachtig verhaal. Door de simpele schrijfstijl leest het snel weg, maar verlies je niets van de inhoud. Wagendorp raakt hiermee exact de juiste toon: de toon van een kind dat haar broertje verliest en de invloed die dat heeft op haar leven en dat van haar zoon.

Levendige karakters
In ‘Een zaterdagmiddag’ krijg je als lezer te zien wat voor impact de oorlog had op families en hoe ze daarmee omgingen. De relaties tussen moeder en zoon en grootvader en kleinzoon zijn mooi uitgewerkt en geven hun karakters de diepte die ze ook voor de lezer tot leven brengen. Vooral het verhaal van de grootvader, wiens hoop op grote dromen in duigen valt als zijn zoon sterft, is erg interessant als we lezen hoe hij nieuwe hoop hervindt als zijn kleinzoon Bram geboren wordt.

Voorspelbaar
Het enige minpuntje aan dit verhaal is dat het einde al vanaf het begin duidelijk is. Er zijn geen grote plottwisten die je als lezer niet had zien aankomen, maar laat dat je niet afschrikken. Ondanks de voorspelbaarheid is het boekje een mooie aanwinst voor in je boekenkast. Zowel door z’n innerlijk als z’n uiterlijk.

 

Een zaterdagmiddag / Bert Wagendorp / 2016 / Atlas Contact / 80 blz. / ISBN 9789025448738

No Comments

Post a Comment