Helen Callaghan is geboren in Californië en woont nu in Cambridge. Deze literaire thriller is haar debuut.
Ikzelf lees normaal geen thrillers, maar ik wou wel eens iets out of the box lezen. En ik kan jullie nu al zeggen: na het lezen van ‘Lieve Amy’ ben ik tot de conclusie gekomen dat ik dat vaker moet doen. Dit verhaal heeft alles wat een thriller fan in dit genre verwacht: spanning, detective, plotwisselingen… Het verhaal gaat de kant op van een psychologische thriller. Ik was blij dat het verhaal geen open einde heeft. Wanneer je – al dan niet na een nacht binge reading – het boek na de laatste bladzijde dichtslaat, zijn de mysteries van aan het begin opgehelderd.

Het verhaal begint met een scene waarin we lezen dat de vijftienjarige Katie wegloopt van huis na een ruzie met haar stiefvader. En het onvermijdbare gebeurt: ze wordt ontvoerd. Daarna gaan we over naar een ander personage, Margot Lewis. Zij is leerkracht Klassieke talen op de school waar Katie les volgt. In haar vrije tijd schrijft Margot de rubriek ‘Lieve Amy’ in de lokale krant. Hierin geeft ze antwoord op lezersvragen onder de naam Amy. Niet lang na de verdwijning van Katie krijgt Margot een vreemde brief. De brief is geschreven door Bethan Avery, een meisje dat 20 jaar geleden vermist raakte en nooit teruggevonden werd. Eerst denkt Margot dat het om een grap gaat, maar het blijft niet bij deze ene brief. Margot komt in contact met Martin Forrester, een criminoloog, en samen starten ze hun zoektocht naar Bethan, en zo mogelijk ook Katie.

Callaghan vertelt de gebeurtenissen aan een hoog tempo en weet er zo de spanning in te houden.
Het verhaal wordt bovendien afgewisseld met hoofdstukken over Margot en Katie tijdens haar ontvoering. Vreemd genoeg vond ik de hoofdstukken over Katie het fijnste om te lezen. Ik kon heel goed de angst van beide vrouwen voelen, deze emoties weet de schrijfster heel goed over te brengen.
Af en toe werden situaties geschept waar je tussen de lijntjes moest lezen, dit vond ik vaak erg ingewikkeld. Het gebeurde dan ook dat ik pas pagina’s later doorhad wat er nu juist gebeurt was. Misschien hebben meer geoefende thriller lezers hier minder moeite mee.

Het leukste aan het lezen van deze thriller was dat ik echt als een detective mee kon zoeken naar de oplossing. Het gegeven dat Callaghan maar beetje bij beetje alle informatie over Margot en Katie loste droeg daar alleen maar toe bij. Maar toch, als het einde van het boek nadert blijkt alles ineens opgelost te zijn, en had ik als (naïeve? onervaren?) lezer nog totaal geen idee hoe de vork nu precies aan de steel zat? Aan het einde van het verhaal kon ik gelukkig ook alle puzzelstukjes in elkaar passen.
Callaghan weet het hele verhaal heel raadselachtig te brengen. Voor mij misschien iets te raadselachtig, aangezien ik vaak pas later doorhad wat er nu juist speelde.
Al bij al vond ik dit een zeer fijne (her)kennismaking met dit genre.

Lieve Amy/Helen Callaghan/Vertaling: Carolien Metaal/Ambo|Anthos/2016/309 pag./ISBN 9789026334207

No Comments

Post a Comment