Probeer om te keren gaat over een aantal mensen in een klein dorp. Het gaat over Eline en Michelle, die allebei achttien zijn en de enige van die leeftijd nog in het dorp gebleven zijn en het gaat over de moeder van Michelle, die het moeilijk heeft met het feit dat Michelle misschien wel nooit zal uitvliegen door haar laagbegaafdheid en door een incident, een aantal jaar terug. Het gaat over liefde, vriendschap en relaties, maar ook over jaloezie en over loslaten.

Ik heb Probeer om te Keren met veel plezier gelezen en het is ook echt een fijn boek.  Er worden verschillende problemen besproken in het verhaal en ik kon me goed inleven in de personages. Vooral Eline en de gedachte dat er altijd maar wat van haar en van andere jongeren wordt verwacht  vond ik fijn om over te lezen, want dat is iets waar ik ook regelmatig mee wordt geconfronteerd en het is altijd fijn om jezelf te herkennen in een personage.

Ik vond het goed dat er verschillende (vooral menselijke) problemen in het boek besproken worden, zoals handicaps, scheidingen en relaties. Het geeft een realistisch beeld van hoe de wereld in elkaar zit, want iedereen heeft wel een probleem of beleeft moeilijke tijden. Ik vond dat Marijn Sikken de problemen van de personages goed heeft neergezet, zodat het ook voor iemand die er niet per se direct iets mee te maken heeft, ook kan begrijpen hoe het is om bijvoorbeeld voor een gehandicapte dochter te zorgen.

Ik vond de personages in het boek erg goed, omdat ze op een of andere manier met elkaar verbonden zijn, maar toch vind ik ook dat ze nogal los van elkaar bestaan. Ik heb zelf nooit in een dorp gewoond, maar misschien is het leven in een dorp wel een beetje zo. Je woont samen en bent verbonden met elkaar, maar tegelijkertijd leef je ook langs elkaar heen. Ik vind het in elk geval interessant om erover te lezen en ik vind ook dat Marijn Sikken dat goed in elkaar heeft gezet. Naast deze wisselwerking tussen de verschillende personages vind ik ook de personages als individuen goed neergezet. Ze hebben allemaal verschillende lagen en door het boek heen ontdek je steeds meer over deze personages. Dat maakt de personages veelzijdig en daar houd ik altijd erg van.

Alle personages zijn goed en interessant, maar ik wil een personage apart noemen en dat is Eline. Eline is achttien en werkt in een klein winkeltje in het dorp. Iedereen verwacht van haar dat ze plannen maakt en dat ze gaat studeren of in elk geval gaat starten aan een carrière, maar Eline heeft daar totaal geen zin in of behoefte aan. Ik vind het mooi dat Marijn Sikken dit in haar boek heeft verwerkt, omdat (vooral) jeugd nu ook altijd maar plannen en ideeën over hun toekomst moet hebben en ik vond het fijn om te lezen over een personage die zich er niet door laat beïnvloeden en die laat zien dat het ook prima is om geen grote toekomst plannen te hebben.

Naast de sterke personages vond ik ook het plot erg goed. Ik heb me nooit verveeld tijdens het lezen en door het hele verhaal lag ook een spanning. Tijdens het lezen heb ik allemaal vragen gehad en die werden door het boek heen beantwoord. Hierdoor ontstond voor mij een soort onderliggende spanning en mysterie. Ik vond dat erg goed gedaan en ik heb het boek dan ook vrij snel uitgelezen.

Hoi, ik ben Ellen 22 jaar en ik heb net mijn studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ik woon in Leiden, maar ik loop stage in Amsterdam. Ik reis momenteel veel af tussen Amsterdam, Utrecht en Leiden. Ik lees eigenlijk van alles, maar mijn favoriete genres zijn toch wel de dystopie, science fiction en (urban) fantasy. Favoriet zijn o.a. 1984 en Stad der Blinden.

Marijn Sikken/Probeer om te Keren/Uitgeverij Cossee/256 blz./ISBN: 9789059367074

No Comments

Post a Comment