De zomervakantie staat op het punt te beginnen of je bent er al een tijdje aan gewend.Wat je deze zomer ook gaat doen -reizen, werken,studeren- de Leesfabriek zorgt dat je flink wat leestips hebt. Want het laatste wat je natuurlijk wilt is zonder boek zitten. Of je je daar nu achter verstopt op het strand, de uren in het vliegtuig mee voorbij laat vliegen of als ontsnappingsroute om even bij je studie weg te zijn.

We zijn dol op lijstjes en hebben er deze zomer maar liefst 6 voor je! Allemaal voorzien van het goodread-stempel van een van onze lezers. Bij de boeken waar al een recensie over geschreven is, kun je uiteraard doorklikken om deze te lezen.

Heel veel leesplezier gewenst!
De Leesfabriek

Top 5 voor op het strand
De zomer is altijd heerlijk om met je tenen in het zand je in een boek te verliezen. Liefst natuurlijk een lekker snel lezend boek, dat je meteen weet te grijpen. En ja, een beetje romantiek is zeker niet weg of dat nou in je boek is of met die leuke beachboy or -girl.

Noem me bij jou naam – André Aciman
Wetenschapper Oliver is zomergast bij de ouders van Elio, een 17-jarige puber. Aan de Italiaanse kust wordt onverschilligheid getoond, maar dat is nep. Elio en Oliver beginnen een spel van aantrekken en afstoten, wat leidt tot verlangen, een roes, verdriet en de eenzaamheid.
De verfilming van deze roman komt aan het eind van dit jaar uit. Twee keer genieten van dit verhaal dus!

Wij leugenaars – E. Lockhart
Cadence gaat elke zomer naar het privé eiland van haar opa, waar de hele familie elkaar treft voor een zomer vol eten, drinken en uitjes. Alleen is het dit jaar anders. Wraak, jaloezie, en intriges komen langzaam aan de oppervlakte. Gat, Cadence’s crush, en haar neven en nichten doen deze zomer anders tegen haar. Komt dit door het ongeluk twee zomers geleden? Cadence herinnert zich er heel weinig van en is vastbesloten meer te weten te komen.

Fangirl – Rainbow Rowell
Cath is verliefd op een fictieve jongen, Simon Snow. (We have all been there!) Ze leest alles over hem en schrijft fanfictie over Simon of gaat verkleed als een van de personages uit zijn films. Het is een veilige wereld die van de fanfiction, maar dan heb je ook nog zoiets als de realiteit. Gelukkig is daar kamergenote Reagan om er met haar in beide werelden op uit te trekken. Power to the nerds!

Luister naar de wind/Flipperen in 1973
Murakami is gewoon altijd een goed idee. Voor ons is deze dubbelroman nieuw, maar eigenlijk zijn het twee van de vroegste verhalen van Murakami. Jazzbars, katten en mysterieuze meisjes zijn een vast gegeven in zijn romans. Dat is hier niet anders. Murakami is wat lastig na te vertellen omdat je de magie en de geheel eigen logica van de hoofdpersonen nét niet helemaal kunt overbrengen. Zelf de Murakami magie ervaren is het fijnst.

De zomer waarin alles veranderde – Jenny Han
Belly is dol op de zomervakantie. Dan gaat ze met haar broer, moeder, haar moeders beste vriendin en haar twee knappe zonen op vakantie. Deze zomer slaan de gevoelens bij de tieners volop toe en wordt het een zomer vol flirts. En boyfriend stress, want wie moet Belly nou kiezen: Jeremiah of Conrad?

Top 5 voor in het vliegtuig
Of je nu uren in het vliegtuig zit of maar kort, we hebben tips die elke vlucht kort doet lijken. Nou ja, behalve die enen dan … die doet je misschien besluiten volgend jaar toch maar een roadtrip te maken of de trein te nemen 😉

Fuzzie – Hanna Bervoets
Vergeet de tamagotchi en de furbie van vroeger, nu gaat het om pluizige gekleurde bolletjes. Een nieuwe trend en iedereen lijkt er een te hebben. Jij zorgt niet voor je pluizige bolletje, maar het zorgt voor jou. Tenminste wanneer het daar zin in heeft. De personages is deze roman laten zich allemaal leiden door deze pluizebollen en doen wat ze zeggen. Maar waarom een bolletje gehoorzamen en waar komen deze dingen eigenlijk vandaan?

Crash – Ellen Lina
Oké, misschien niet de meest voor de hand liggende keus voor een vliegreis, maar recensente Valérie vindt dit een superspannend boek dat ze zeker ook in de lucht durft te lezen.
Een vliegtuig is gecrashed bij het Italiaanse plaatsje Valsugana. Slechts 14 passagiers overleven deze crash, waarvan Anna er één is. Anna deelt haar ervaringen in een tv-programma, waarna haar leven nogmaals op de kop komt te staan. Ze wordt namelijk gechanteerd door Ruben. Een man die de weg kwijt is na dat zijn familie omkwam bij de ramp of zit er meer achter de crash?
Dit boek heeft, hoe cool!, een eigen soundtrack. De link hiervoor vind je in het boek zelf.

On the road – Jack Kerouac
Dit is toch wel dé klassieke roadtrip novel. Sal en Dean doorkruisen liftend en als joyriders de Verenigde Staten. Als echte Beatniks hebben ze maling aan intellectualiteit en moraal en genieten ze van hash en de meiden. Om inspiratie op te doen voor een eigen roadtrip of om je stilletjes te verbazen.

Phobos – Victor Dixen
Oké, een reis naar Mars is niet helemaal hetzelfde als met een gewoon vliegtuig reizen, maar het gaat om het idee toch?!
Valérie genoot niet alleen van hoofdpersoon Léonor, maar ook van het feit dat de raket die 12 jongeren naar Mars zal brengen een mini weergave is van de maatschappij. Dit leidt tot herkenbaarheid en sleepte haar het verhaal in.
Marloes vond het zeker ook een intrigerend verhaal, maar heeft wel een aantal kanttekeningen. Zo deed het onderdeel van de sponsoren van de Mars reizigers haar erg aan de Hongerspelen denken. Enthousiast is ze over de kritische blik op de maatschappij en de  hoeveelheid romantiek.

De boodschapper – Markus Zusak
Emma is fan van alles Zusak. Zelf zegt ze dat ze niet onbevooroordeeld kan schrijven, maar dat is geen enkel probleem. We willen immers haar mening horen? Wat uit haar recensie naar voren springt is dat Zusak je aanzet tot nadenken.
Ook Wessel is een Zusak fan. Hij houdt vooral van de Zusakiaanse humor en de diepere lagen in dit verhaal. Het boek maakte hem gelukkig.
Nu is het in spanning wachten of Christina binnenkort een recensie van De boodschapper schrijft, want de tip om dit boek deze zomer te lezen, komt van haar.

Top 5 voor bij het kampvuur
Toegegeven, het gaat hier niet om de kampvuren met marshmallows, een gitaarspeler en in het donker gestolen kussen. Nee, dit gaat over de duistere dingen die zich achter je bevinden, buiten het veilige licht van de vlammen.

Show Stopper – Hayley Barker
Het circus is in de stad en Ben wil niets liever dan er heen. Hij heeft al veel verhalen gehoord over spectaculaire acts, met name die van Hoshiko, een koorddanseres. Het uitje naar het circus is echter alles behalve wat hij verwachtte. In dit dystopische verhaal is het circus namelijk een spektakel dat de artiesten het leven kan kosten. Zij zijn immers maar Dregs, een inferieur soort mensen dat best gedood mag worden. Als het maar spectaculair gebeurd. Alles voor het vermaak. Silvio de demonische ceremoniemeester van het circus voert een schrikbewind waar Dzjengis Khan nog een onschuldige kitten bij lijkt.

Cocaïne – Aleksandr Skorbogatov
Skorobogatov houdt er niet van om een rechtlijnig verhaal te schrijven. Nee, liever op een mooie manier verwarring oproepen en de lezer meesleuren in een literaire achtbaan. Toegegeven, ook al weet je als lezer niet meer wie wie nou eigenlijk probeert te misleiden, vermakelijk en absurd is deze roman zeker. Skorbogatov leidt de dans, of is het toch de verteller? Wie weet, misschien ben jij als lezer wel de baas.

Norse Mythology – Neil Gaiman
Noorse goden mogen bij een goed kampvuur natuurlijk niet ontbreken. De Noorse mythologie heeft Gaiman altijd al geïnspireerd bij het schrijven van zijn verhalen, dus en boek over de Noorse goden is eigenlijk heel logisch. Hij blijft dicht bij de originele verhalen, maar door zijn eigen humor toe te voegen, zul je merken dat je regelmatig zit te gniffelen. Ik bedoel maar, Thor als de vrouw met de baard?!

Drakenhoeder – Robin Hobb
Drakenhoeder is het eerste deel in De kronieken van de Wilde Regenlanden. Ben je een fan van Robin Hobb, dan ken je dit land goed. In Drakenhoeder willen de leden van de Hoge Raad de draken in de stad uit de stad hebben en naar een gebied stroomopwaarts brengen. Geen eenvoudige taak, want de Wilde Regenlanden heten niet voor niets wild. Uiteraard willen de hoge heren hun eigen handen niet vuil maken, dus worden de draken begeleid door de misfits van de stad waar de Hoge Raad ook vanaf wil. Draken hoeden is natuurlijk andere koek dan schapen hoeden, dus wordt het een pittig reisje.

Frankenstein – Mary Shelley
Het verhaal van Frankenstein is zo ongeveer het meest bekende horror verhaal aller tijden. Over de inhoud hoeven we jullie dan vast ook niets te vertellen. Dat de dokter Frankenstein heet en het monster naamloos is weten jullie natuurlijk ook. Hoe Frankenstein ontstaan is, is echter minder bekend. Tijdens een gezellig avondje met vrienden, waaronder Lord Byron, werd een wedstrijd spookverhalen gehouden. Naast het idee voor Frankenstein werd hier ook de basis gelegd voor de roman The Vampire, waarop alle latere Dracula verhalen zijn gebaseerd.

Top 5 voor die stormachtige zomerdag
Grote kans dat er deze zomer een paar storm- en regenachtige dagen zal kennen. Een fijn excuus om je met een stapel boeken terug te trekken op bed of in een fijne leesfauteuil.

De naam van de wind – Patrick Rothfuss
Dit lijvige eerste deel van De Kronieken van Kvothe zal je zeker die regendag wel doorhelpen. Kvothe is een getroebleerde held. Als magiër heeft hij grootse dingen bereikt, waardoor je je afvraagt waarom hij dan nu waard is in een herberg in Nergenshuizen en zijn talent als magiër verbergt.
Geduld, dat zal Kvothe je vertellen. Maar om alles te kunnen begrijpen, moet je natuurlijk bij het begin beginnen, toen Kvothe nog een snotneus was die niets van magie wist, tot die noodlottige dag.

Honderd jaar eenzaamheid – Gabriël Garcìa Màrquez
Als iemand weet hoe je een prachtig familiedrama schrijft dan is het Màrquez. In Honderd jaar eenzaamheid volg je de familie Buendía die, o ironie, gedurende generaties familieleden te maken hebben met rampen, tegenspoed, uitbuiting en oorlog. Toch is het geen deprimerend boek, want de eenzaamheid die de familieleden voelen, wordt (tijdelijk) verlicht door liefde. Door de verhalende stijl van Màrquez heb je het gevoel dat je op de veranda zit mee te luisteren naar de verhalen die de Buendías elkaar vertellen. Bereid je voor op een gevoel van bitterzoete melancholie.

De Paladijnse voorspelling – Mark Frost
Hou je aan de regels die we je geleerd hebben en val niet op! Dat is Will altijd ingeprent door zijn ouders. Zoals bij elke verhaal waarin dit gezegd wordt, kun je er de donder op zeggen dat er al heel snel iets zal gebeuren waardoor de regels verbroken worden. Zo ook ik dit verhaal. Will scoort te hoog op zijn examens en wordt gerekruteerd voor een zeer bijzondere school waar hij zijn speciale talenten leert ontwikkelen. Deel 1 van een serie, dus er is meer wanneer je hooked bent.

Mijn naam is Leon – Kit de Waal
Lore vond dit een hartverscheurende roman, die een goede kijk geeft op hoe kinderen aankijken tegen de kinderbescherming en pleeggezinnen.
Leon verovert met gemak een plaats in je hart en je begrijpt waarom hij zich verzet tegen het opbreken van hun gezin. Het toont maar eens dat doen wat het beste voor een kind is/lijkt, niet zo voor hem of haar hoeft te voelen.

Dark matter: wat als? – Blake Crouch
Geloof je niet in parallelle werelden? Jason ook niet, ook al is hij thuis in de kwantummechanica en weet hij dat theoretisch bezien parallelle werelden best kunnen bestaan. Dat ze niet alleen in theorie bestaan ervaart hij wanneer hij wakker wordt in een wereld die net iets verschilt van de zijne. In deze wereld heeft hij geen gezin, wel een high profile carrière in de kwantummechanica. Jason realiseert zich dat hij liever zijn gezin dan een carrière heeft, maar hoe komt hij weer in zijn eigen wereld?
Dark matter is niet één maar twee maal gerecenseerd.

Top 5 om bij weg te dromen
Die lome zomerse vakantiedagen zijn hét moment om je lekker te verliezen in dagdromen. Gewoon een beetje voor je uit staren en je gedachten de vrije loop laten. Deze vijf titels geven zeker voldoende stof tot mijmeren.

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sàenz
Neem vooral even de tijd om de prachtige cover van dit boek te bewonderen. De mooie antiek aandoende tekeningen in het wit met daaronder het nu in de vorm van een pick-up truck.
Hoe groot is de kans dat twee tieners, die beiden vernoemd zijn naar een filosoof, elkaar treffen? Niet heel groot, maar het gebeurd. Zeker in boeken 😉
Een fijne read over twee tegengestelde tieners die vriendschap sluiten en hun plek in de wereld proberen te vinden.

Noorderlicht trilogie – Philip Pullman
Nu na jaren deel 4 (!) in aantocht is, is dit het moment om nog even weer je kennis over deze serie op te poetsen. Lyra, een ondernemende chick, raakt verzeild in een avontuur dat haar naar het bitterkoude Noorden voert, een sprookjesachtige maar meedogenloze wereld. Door de hele serie speelt de strijd tussen Lord Asriel en de Autoriteit, waar ook Lyra steeds weer bij betrokken raakt.

Ik zie je in de kosmos – Jack Cheng
Oef, wat kent dit boek een diversiteit aan verhaallijnen: een depressieve moeder, een droom om een iPod de ruimte in te sturen voor aliens, een roadtrip en een festival voor amateurastronomen (wat een heerlijk idee dat zoiets bestaat). Ondanks de jonge hoofdpersoon dus absoluut geen kinderachtig verhaal. Ik zou rustig de tijd nemen om na het lezen op je rug in het gras naar de sterren starend te mijmeren over wat jij eventuele aliens zou willen vertellen over de Aarde.

Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood
Wellicht ken je de schrijfster uit het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. Miriam en haar partner hebben gekozen voor een leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland.
Heb jij ambities om jezelf te testen in een omgeving zonder de dagelijkse en gewoon geworden luxe? Dan is dit een mooi startpunt om vast wat te leren over de dingen die dan op je afkomen.

Astronaut – Pieter Kranenborg
In deze verhalenbundel heb je een diversiteit aan onderwerpen. Wat de verhalen echter samenbrengt is dat in (bijna) elk verhaal verwijzingen naar Murakami en Breaking Bad zitten en dat de hoofdpersonen allemaal een meer of minder sterk gevoel van ontheemding hebben. Doordat de hoofdpersonen van buitenaf naar zichzelf kijken, heb je als lezer een sterk gevoel dat je door dubbel glas kijkt. Achter het eerste raam zie je de hoofdpersoon terwijl die zichzelf bekijkt, achter het tweede raam zie je het tafereel dat de hoofdpersoon bekijkt.

Top 5 voor de blokkende dan wel werkende student
Niet iedereen heeft het geluk deze zomer vrij te zijn. Soms moet er gestudeerd worden voor hertentamens, soms wordt er gewerkt om geld te verdienen om op vakantie te gaan.
Om de pijn van het niet op vakantie zijn wat te verzachten een aantal boeken die je aan de routine van studie en werk helpen ontkomen.

A darker shade of magic – V.E. Schwaab
Ontsnap met Kell uit deze saaie, grijze en magieloze wereld naar het rode of witte Londen. Het rode  Londen, in een parallel universum, is een plek waar magie een hoog goed is. Hier heerst de Maresh Dynastie. Het witte Londen wordt geregeerd door degene die de voorgaande koning vermoord heeft. Het gebeurt nogal eens. Over het zwarte Londen praten we niet.
Kell reist tussen de grijze, rode en witte versies van Londen als ambassadeur van rood Londen. Daarnaast klust hij bij door mensen mee te smokkelen naar de andere, zullen we zeggen avontuurlijkere, versies van hun Londen. Uiteraard krijgt hij daar gelazer mee.

World of Wanderlust: zo leid je een avontuurlijk leven – Brook Saward
Hanne was zeer onder de indruk van het bamboebos in Kamakura, Japan. De foto’s die daarvan in het boek staan, stralen een enorme rust uit. Geen boek met een reis van A tot Z. Wel mooie plaatjes van bekende en onbekende plaatsen. Een boek om vooral lekker in te snuffelen en vast wat inspiratie op te doen voor alle reizen die je nog wilt maken.

De verborgen universiteit trilogie – Nathalie Koch
Is je eigen school of universiteit er eentje zonder verborgen hoeken, passages en lessen die slechts aan een speciaal soort leerlingen is voorbehouden? Dan kun je nu afreizen naar de verborgen universiteit. Deze serie is een favoriet vanaf het begin van de Leesfabriek. Want wat is er fijner dan een goede fantasy serie van Nederlandse bodem? Nu het derde deel in de trilogie net uit is, wilden we ons leesplezier bij deze hele serie graag delen.
Het tweede deel Het levende labyrint is ook gerecenseerd. Voor dit deel hebben Mariska en Wessel Nathalie Koch geïnterviewd. We hopen natuurlijk dat een recensie van deel drie snel zal volgen.

Het einde van de eenzaamheid – Benedicte Wells
Een bekroonde roman over de onderlinge relatie tussen Jules, Marty en Liz die zijn opgegroeid in een internaat nadat hun ouders om het leven kwamen bij en ongeluk. Alle drie hebben ze een heel eigen persoonlijkheid, waardoor ze hun eigen manier moeten vinden om het feit dat ze wees zijn een plek te geven. Wells schuwt filosofische en existentiële vragen niet, maar weet wel de zwaarte van het thema beheersbaar te houden.

Tijdmeters – David Mitchell
Zoals je gewend bent van Mitchell is er een bonte stoet aan personages die je niet altijd meteen aan elkaar weet te koppelen. Niet dat dat geeft, want uiteindelijk zal alles duidelijk worden.
Er is, zoals in veel, zo niet alle, fantasy een strijd gaande. In dit geval tussen de Chronometristen en de Carnivoren. Zij gebruiken gewone mensen om hun strijd te voeren. Dat deze mensen opeens de schrik van hun leven krijgen door innerlijke stemmen en visioenen is collateral damage.
Door de complexe en intrigerende verhaalstructuur een ideaal boek om je studie te vergeten.

No Comments

Post a Comment