Het geheugenboek gaat over Samantha, die ook wel Sammie genoemd wordt. Ze is superslim en heel goed in debatteren, daarom wil ze haar kleine thuisstadje ook verlaten en naar de beste universiteit in New York gaan. Maar dan wordt er een zeldzame ziekte bij haar vastgesteld waardoor haar lichaam fysiek achteruit gaat, maar het ergste is dat ze dingen zal vergeten.

Het boek is in dagboek vorm geschreven als de titel doet vernoemen een geheugenboek. Sammie schrijft op wat ze meemaakt en wat ze allemaal doet. In het begin is Sammie vooral bezig met school, de beste zijn en uitblinken in wat ze kan, maar doordat ze aanvallen krijgt waarbij ze dingen vergeet gaat dat minder. Dan zijn er familie en bovenal vrienden om haar te helpen.

Ik vond het begin van het boek erg leuk. Sammie is een wijsneus en een betweter, maar ik niet op een vervelende manier, vond ik. Ze weet wat ze wil, waarom ze iets wil en ze gaat recht op haar doel af. Naarmate het boek vordert en ze meer aan geheugenverlies gaat lijden neemt het boek een andere wending, Sammie verandert van wijsneus in een meisje met interesse voor feestjes en jongens. Bepaalde lessen – dat cijfers niet alles zijn en familie, vrienden en lol maken ook belangrijk zijn – vond ik wel mooi. Toch vond ik de wending van het boek niet geweldig, het paste net niet voor mijn gevoel, ik vond het einde iets te snel naderen en Sammie iets te snel omslaan. Ook merkte ik dat ik me bij deze vertaling vaak afvroeg wat Lara oorspronkelijk had geschreven in het Engels.

Alles bij elkaar vond ik het wel een leuk boek, maar mijn verwachtingen van het begin werden niet helemaal waargemaakt.

Deze recensie is geschreven door Milou Visser, die bedrijfs- en consumentenwetenschappen studeert in Wageningen. Ze is dol op lezen en gaat vaak naar boekenevents. Ook heeft ze een eigen blog www.magicdreamsandbooks.nl waar ze blogt over boeken en andere dingen.

Het geheugenboek/Lara Avery/Vertaling Tineke Funhoff/Uitgeverij L.S. Amsterdam/2017/384 blz. /ISBN: 9789024574056

No Comments

Post a Comment