Om de samenwerking binnen de bank te verbeteren, gaan het afdelingshoofd van de investeringsafdeling, de bankiers, een kokkin en een psycholoog op teambuildingsuitje in Schotland. Ze verblijven op het landgoed van lady en lord McIntosh, waar ook een gestoorde pauw rondloopt. Nadat blijkt dat de pauw alles aanvalt met een blauwe kleur, besluit de lord hem te dood te schieten om de gasten te beschermen. De gasten verblijven in de westvleugel, zonder bereik of verbinding met het internet. Er kan beperkt gedoucht en gebadderd worden en de verblijfplaats is niet zo luxe als de bankiers gewend zijn.

De problemen beginnen wanneer de hond van het afdelingshoofd terugkeert met een dode pauw in zijn bek. Een bankier krijgt de opdracht om de pauw te laten verdwijnen, terwijl een andere bankier een rare ontdekking doet in het bos. Geheimen volgen elkaar op en iedereen krijgt een klein stukje van het verhaal mee. De McIntoshs verzwijgen de schade aan de auto van het afdelingshoofd. Het afdelingshoofd verzwijgt het feit dat haar hond een pauw gedood heeft en de bankier laat de pauw wel op een heel rare manier verdwijnen. Als dan blijkt dat de gans van de McIntoshs ook verdwenen is…

Het boek de Pauw is helaas niet meer dan een matig boek. Het verhaal zelf is niet diepgaand en er gebeurt weinig. De personages zijn voorspelbaar en geen enkel persoon heeft een intrigerende of interessante persoonlijkheid. De bankiers zijn sceptisch over de methodes van de psycholoog en klagen veel over de ontbrekende luxe op het landgoed. Het boek mist spanning, een goed plot en personages met typische karaktereigenschappen. Een punt van kritiek vond ik dat personages op één pagina soms werden aangeduid met drie verschillende benamingen. Dit werkte verwarrend en het irriteerde, omdat het leek alsof je over verschillende mensen las, terwijl het één en dezelfde persoon was.

Tegen het einde geeft het verhaal een kleine samenvatting van de gebeurtenissen, wat ik jammer vond. Het is beter om zelf de puzzelstukjes te laten samenvallen bij de lezer, in plaats van de schrijver die het extra benadrukt door het samen te vatten. Wat mij nog meer stoorde was het feit dat er aanhalingstekens ontbreken in het boek. Daardoor moet een zin soms tweemaal gelezen worden, omdat het niet duidelijk is dat een zin door iemand gezegd wordt. Een positief punt aan het verhaal vond ik de laatste bladzijde. Op deze bladzijde zit een kleine verrassing wat een klein deel van het boek goedmaakte. De pauw is een redelijke roman om te lezen, wanneer je nergens aan wilt denken en niet een ingewikkeld boek wilt lezen, bijvoorbeeld op vakantie.

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 6VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

De pauw/Isabel Bogdan/Vertaling: Bonella van Beusekom/Ambo│Anthos/2016/ISBN 978 90 263 3675 1

No Comments

Post a Comment