Masser Brock is columnist bij de krant De Nieuwe Tijd. Masser gelooft in een gelaagde waarheid en schrijft met enige regelmaat een column die de premier op zijn zachtst gezegd niet in een gunstig daglicht zet, zijn zus Mia creëert waarheden als spindoctor van de premier. Een verhaal rond omgekomen soldaten waar meer achter blijkt te zitten dan in eerste instantie lijkt, zorgt ervoor dat Masser zich af begint te vragen of zijn geloof in de waarheid wel realistisch is en brengt Mia en de premier in het nauw.

Al snel werd me duidelijk dat Masser Brock een van de boeken is waarbij je soms niet anders kan dan glimlachen om de humor. Het is daarom een boek dat zeer fijn is om elke keer op te pakken. Wel roept het zelden emoties op, ik werd slechts één keer echt geraakt door een beschrijving. Dit was na een bladzijde of dertig en dit zorgde ervoor dat mijn verwachtingen voor de rest van het verhaal stegen, helaas maakte het deze verwachtingen uiteindelijk niet helemaal waar.

Het boek begint met snippers informatie over het verleden, over Masser, over de krant De Nieuwe Tijd en over Mia. Dit zorgt ervoor dat het even duurde voordat het me duidelijk werd waar Wagendorp naartoe wilde (zeker als je net zoals ik achterflappen en informatie over de inhoud van het boek zoveel mogelijk vermijdt). Deze verhaallijnen werden uiteindelijk bij elkaar gebracht, maar er waren er verscheidene waarvan ik teleurgesteld was in de uitwerking. Ze riepen zoveel interessante vragen op, maar slechts een klein deel daarvan wordt beantwoord. Hetzelfde geldt voor de personages, ik had er liever minder gezien zodat ik de echt belangrijke personages beter had kunnen leren kennen en me daardoor meer betrokken had gevoeld.

Toch is het boek vermakelijk om te lezen, deels vanwege de vlotte schrijfstijl, maar ook omdat het actueel is. Het snijdt punten aan waarover gesproken wordt in de media en sluit aan op de discussies rond dingen als alternative facts. En waar de diepgang van de personages voor mij weliswaar ontbrak, zorgt deze actualiteit er wel voor dat het de lezer toch makkelijk maakt over het boek na te blijven denken. Massers dilemma over de waarheid en twijfels over de manier waarop het nieuws gebracht wordt, zijn vragen die je niet zomaar van je af kan schudden na het lezen van Masser Brock.

Masser Brock/ Bert Wagendorp / Uitgeverij Atlas Contact/ 2017/ 416 blz./ ISBN: 9789025449612

No Comments

Post a Comment