Toen ik over het boek Op de rand van het niets van Corinne Duyvis hoorde wist ik meteen dat ik het wilde gaan lezen. Niet alleen is het Science Fiction (mijn favoriete genre), maar daarnaast speelt het zich af in Nederland en is het hoofdpersonage autistisch en dat maakte dit boek voor mij heel erg interessant. Ik ben uiteindelijk ook ontzettend blij dat ik het heb gelezen, want dit boek is ronduit fantastisch!

In 2035 komt er een komeet recht op de aarde af en deze komeet zal de wereld zo goed als vernietigen. Alle gelukkige mensen hebben een plekje kunnen veroveren op generatieschepen die ze naar andere bewoonbare planeten zal brengen. De niet zo gelukkige mensen hebben plekken in permanente schuilkelder kunnen krijgen en de rest moet het zien te overleven in tijdelijke schuilkelders. Op de Rand van het Niets gaat over de zestienjarige Denise die wanhopig probeert om haar familie te redden en erachter komt dat er nog een laatste generatieschip op Schiphol staat. In het boek probeert zij zichzelf en haar familie het schip op te krijgen, maar dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk, aangezien ze zijn daar helemaal niet welkom zijn.

Ik had in het begin van het boek wat moeite met lezen, niet omdat het langzaam op gang kwam, maar omdat de sfeer ontzettend beklemmend is. Het verhaal begint meteen heel erg spannend en ik werd gelijk gegrepen door deze spanning, zo erg zelfs dat ik in het begin wat minder snel las, omdat ik er gewoon zenuwachtig van werd. Toch kon ik het boek nooit lang wegleggen, want dit is een boek dat je alleen maar verder wilt blijven lezen.

De personages in dit boek zijn ontzettend goed neergezet en vooral Denise is een fantastisch personage! Ze is autistisch en bij personages met bijvoorbeeld autisme ben ik altijd een beetje bang dat het niet goed wordt gedaan. Ik vind het ontzettend vervelend als autisme verkeerd beschreven wordt en ik ben altijd een beetje bang dat ik mij misschien niet goed kan identificeren met het personage. Ik had bij Op de rand van het niets nergens bang voor hoeven zijn, want Denise is perfect! Ze is een prachtig persoon en haar autisme is ontzettend goed neergezet. Ik had nooit het idee dat het overdreven werd en ik kon ook precies begrijpen waarom ze ergens van overstuur raakte en waarom ze op haar manier ergens op reageerde. Ik moet eerlijk zeggen dat ik door dit boek ook heel veel over autisme heb geleerd en ik vind het altijd heel erg fijn als je kan leren door middel van boeken.

Ten slotte moet ik nog even mijn lof uiten voor de setting van het boek. Het is een apocalyptisch boek dat zich afspeelt in Nederland! Ik heb nog nooit een Science Fiction boek gelezen dat zich in mijn eigen land afspeelt en ik vond het ontzettend leuk gedaan. Het speelt zich deels in Amsterdam en deels in de omgeving van Amsterdam/Schiphol af en ik woon daar niet heel ver vandaan, dus het is ook wel eens leuk om te lezen hoe je eigen land en omgeving verwoest wordt in plaats van het eeuwige New York, dat al honderd keer kapot is gemaakt.

Ik heb dus eigenlijk alleen maar lof voor dit boek en ik heb helemaal geen enkel slecht punt kunnen vinden in het verhaal. Zelfs de cover is ontzettend mooi vormgegeven, dus ook daar kan ik niks negatiefs over zeggen. Vanzelfsprekend raad ik dit boek iedereen aan. Niet alleen omdat het een heel spannend boek is, maar ook omdat het heel goed geschreven is en omdat er heel veel interessante en diverse personages in zitten.

Hoi, ik ben Ellen 22 jaar en ik heb net mijn studie Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht afgerond. Ik woon in Leiden, maar ik loop stage in Amsterdam. Ik reis momenteel veel af tussen Amsterdam, Utrecht en Leiden. Ik lees eigenlijk van alles, maar mijn favoriete genres zijn toch wel de dystopie, science fiction en (urban) fantasy. Favoriet zijn o.a. 1984 en Stad der Blinden.

Op de rand van het niets /Corinne Duyvis/vertaling Angelique Verheijen/HarperCollins/2017/352 blz./ISBN: 9789402723007

No Comments

Post a Comment