Dagboek uit de rivier is het debuut van Frederik Baas. Het verhaal interesseerde me direct doordat die al heel spannend geschreven is. Toch heeft het verhaal me kunnen verbazen door nog spannender te zijn. Het boek op het eerste gezicht is mysterieus, een leuke niet veel zeggende cover en een titel die pas later duidelijk wordt.

In het begin kwam het verhaal wat traag op gang. Er is een kleine inleiding waar we kennismaken met Barbara, Robbert en de zoon van Barbara: Rens. Ze zoeken een locatie voor een eerste vakantie en de beslissing valt uiteindelijk op de Ardennen. Robbert is een uitgever en kent daar een schrijver. Ze contacteren hem en hij regelt het verblijf. Eenmaal daar ontstaat er een soort van vriendschap tussen Barbara en de schrijver, ze ontdekt dat een verdwijning van 4 jaar terug hem maar niet kan loslaten. Wanneer Rens zich begint te vervelen begint Barbara een speurtocht naar het vermiste meisje samen met de schrijver en Rens. Het begon als een simpel verhaaltje maar uiteindelijk komen ze dichter bij de waarheid als verwacht.

Ik vond het boek moeilijk geschreven. Alles was in de ik-vorm, maar de ik-persoon was de schrijver. Hij vertelt het hele verhaal, maar dus ook de stukken waar hij niet bij was. Zo vertelt hij over Barbara en Robbert die bespreken waar ze op vakantie willen. Hij vertelt het echter allemaal op een ingewikkelde manier. Hij vermeld tijdens het vertellen hoe hij dit later te weten is gekomen (Barbara heeft het hem verteld).  Wanneer je het verhaal begint te lezen verwacht je niet automatisch dat de ik-persoon niet in de scene zelf aanwezig is. Bovendien maakte de vele vooruit verwijzingen het niet zo aangenaam en vlot leesbaar. Toch was het een super leuk en vlot lezend boek als je aan de schrijfwijze blijft denken.

Baas weet de spanning super goed op te bouwen. Ik kon niet stoppen met lezen omdat ik moest weten wat er eigenlijk met het meisje was gebeurt. Het einde was onverwacht, ondanks dat ik de laatste 40 pagina’s de plottwist een beetje voelde aankomen. Dit neemt niet weg dat het geweldig goed geschreven was, een echte pageturner! Ik vond het einde goed, het werd alleen nogal abrupt aangekondigd waarna het boek direct eindigde. Je begrijpt uiteindelijk de schrijfwijze wel, maar iets meer nadruk op het slot zou tof geweest zijn, nu kwamen de personages een beetje oppervlakkig over. Ze leken geen mening of gedachten te hebben over de situatie.

Kortom zeker een aanrader. Een spannend vlot lezend boekje. Leuk debuut van Baas, alleen wat meer uitleg aan het einde zou het net iets beter gemaakt hebben.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 20 jaar, eerstejaars studente bedrijfsmanagement aan de Hogeschool Leuven.

Dagboek uit de rivier/ Frederik Baas/ Ambo Anthos/ 2017/ 215 blz./ ISBN: 9789026337543

No Comments

Post a Comment