“De grond tussen ons in was bezaaid met een spoor van shuttlestukken en de reboots om ons heen stonden lachend en opgetogen te praten. Ze hadden HARC niet zomaar verslagen, ze hadden hen verpletterd. Ik keek Micah aan en glimlachte ook. Inderdaad helemaal niet slecht.”

Na het lezen van het eerste deel van deze duologie, Reboot, ben ik gelijk begonnen aan Rebel. Het eerste boek vond ik wel leuk, maar ondanks het goede achtergrondverhaal voelde het niet als iets vernieuwends. Dit tweede deel vond ik duidelijk leuker. Meer actie, meer uitleg en bovenal meer Wren en Callum.

Het verhaal begint waar het in het eerste boek geëindigd is: Wren, Callum en de andere reboots zijn ontsnapt aan HARC en zijn aangekomen bij het rebootreservaat. Daar worden ze hartelijk ontvangen door de vriendelijke en mysterieuze Micah, die daar de dienst uit blijkt te maken. Alles lijkt eindelijk voorbij te zijn en Wren en Callum zijn klaar om een nieuw leven te beginnen. Maar al snel blijkt dat Micah er andere ideeën op nahoudt: hij leidt reboots op om de mensheid uit te roeien. Met zowel HARC als Micah als vijand zit er niks anders op voor Wren en Callum dan om in actie te komen.

Het is zeker aan te raden niet te lang te wachten met het lezen van dit boek na het lezen van Reboot. Gelijk wanneer het boek begint, begint ook de actie weer en er wordt door de schrijfster vanuit gegaan dat je nog weet wie de personages zijn en wat er precies gebeurd is in het vorige boek. Gelukkig komen er ook wel weer veel nieuwe dingen aan bod: de reboots uit het eerste boek bevinden zich nu in een hele andere omgeving. Ze hebben de drukke steden achter zich gelaten en zijn terechtgekomen in the middle of nowhere met alleen maar andere reboots om zich heen. Dit brengt een aantal nieuwe, interessante personages met zich mee, zoals de leider Micah. Hij is bij de aankomst van de reboots uit de stad heel aardig tegen iedereen, maar heeft daar zo zijn redenen voor. Door de ogen van Wren zie je zijn personage langzaam veranderen van een sterke leider met grote dromen naar een man die alleen nog maar wraak wil.

Wat nog meer nieuw is, is dat je in dit boek ook het verhaal leest vanuit het oogpunt van Callum. Dit heeft het verhaal echt nog beter gemaakt. Je ziet nu duidelijker het verschil tussen de denkwijze van Wren, met haar hoge nummer, en die van Callum, één van de laagste nummers. Ondanks dat Wren wel meer gevoel lijkt te hebben gekregen, lijken zij en Callum nog wel vaak te botsen. Terwijl Wren liever gewoon zichzelf en Callum in veiligheid brengt en weer ergens anders opnieuw begint, blijft Callum ook aan de andere reboots denken.

Door het boek heen ontwikkelen de personages zich steeds verder. Wren en Callum beginnen bij situaties steeds meer te denken hoe de ander zou reageren. Wren is niet meer de ijskoude strijder die ze ooit geweest is, maar iemand met meer gevoel, en Callum verandert langzaam in een echte leider. Ik vind dit boek veel beter dan het eerste deel, en raad het dan ook zeker aan iedereen die aan deze duologie is begonnen of die gewoon van dystopie en romantiek houdt.

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 16 jaar en 5vwo-leerling van het Farel College te Amersfoort. Ze leest boeken uit bijna elk genre, maar heeft een voorliefde voor fantasy.

Rebel/Amy Tintera /vertaling door Valérie Janssen/Unieboek/2016/280 blz./ISBN 9789000350247

No Comments

Post a Comment