Het leven van Ellen Tamm wordt beheerst door de dood. Als klein kind verloor ze haar tweelingzusje en  nu is ze misdaadverslaggeefster bij TV4. Overal waar ze is, wordt ze achtervolgd door haar verleden en geconfronteerd met de dood. Haar mantra is dan ook: ‘dood, dood, dood’. Het verliezen van haar tweelingzusje heeft diepe wonden achtergelaten. De zaak van het vermiste meisje Lycke liet zien dat ze het verleden niet zo goed verwerkt had als ze dacht. Om haar leven weer op de rails te krijgen besluit ze een tijdje te stoppen met werk en bij haar moeder in Stentuna te verblijven.

Maar waar ze ook is, de dood achtervolgd haar. Een jonge vrouw wordt levenloos langs de weg gevonden. Ze is zwaar mishandeld en het is onbekend wie ze is en wat ze in het kleine, idyllische dorpje Stentuna deed. De dorpbewoners zijn erg geschokt en Ellen kan de zaak niet loslaten. Helemaal wanneer blijkt dat de politie de zaak niet met meest objectieve blik bekijkt, wil Ellen koste wat kost de waarheid boven water krijgen. Ook wanneer blijkt dat daardoor de wonden uit haar verleden weer opengescheurd worden…

Het boek Donker water is het vervolg op het Dochter vermist, over het meisje Lycke. Ik heb zelf het eerste boek niet gelezen en Donker water is goed te volgen als losstaand boek. Het verhaal wordt verteld via drie personen, wat mij erg benieuwd maakte naar de connectie tussen deze personen. De personages waren goed uitgewerkt en de hoofdpersoon Ellen wordt zó goed beschreven dat het bijna voelt alsof jij haar bent.

De schrijfstijl is erg fijn om te lezen, je leest het boek in één ruk uit. Het is spannend en je wordt –  mede door de meerdere perspectieven – nieuwsgierig naar het verloop van het verhaal. De schrijfster probeert de lezer vaak op het verkeerde been te zetten. Er zijn veel mogelijke daders en veel mogelijke scenario’s. Het einde verraste mij heel erg, omdat ik de dader en het motief beide niet zag aankomen. Het enige minpuntje vond ik de laatste bladzijde, het verhaal voelde niet af. Ik bladerde zelfs door om te zien of het echt wel de laatste bladzijde was. Gelukkig komt in de herfst het vervolg op Donker water uit in het Zweeds. Het vervolg op Donker water en het eerste boek van Mikaela Bley ga ik zeker nog lezen!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 6VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Donker water/Mikaela Bley/Vertaling Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel/A.W. Bruna/ 2017/427 blz./ISBN 978 94 005 0830 9

No Comments

Post a Comment