Een graphic novel met pit, zo kan je het boek van Joost Vandecasteele noemen, of zoals hij het zelf noemt, een ‘roman in beelden’. Het verhaal laat ons eerst kennis maken met de mensheid uit de toekomst en daarna met een iemand in het specifiek: Bella. Zij leeft helemaal alleen op de superdupersnelweg en heeft haar eigen mening over de nieuwe levenswijze en de nieuwe planeet. Zo worden onze aarde verschillende keren bezocht door buitenaardse wezens die het hier maar saai vinden en kunnen we eigenlijk concluderen dat de wereld ‘om zeep is’.

Als je aan dit boek begint, moet je alle regels omtrent de originele boekvorm vergeten. Het verhaal wordt ondersteunt door scherpe tekeningen en kan daarom omschreven worden als een graphic novel. Doorheen het hele verhaal sluipt er een pessimistische ondertoon en soms zijn er hele grafische stukken over in twee gespleten koppen en vechtende kleuters of wenende pornoacteurs. Een perfect voorbeeld van satire als je het mij vraagt; de auteur neemt zeker geen blad voor de mond en is niet bang om het absurde in deze tijden nog extra absurd te maken. Ik vond dat de uitspraken net iets te bont en iets te grafisch zodat het soms iets schokkends kreeg. Ik bedoel hier eigenlijk mee dat de doelgroep een iets hogere leeftijd moet hebben dan 16 jaar, of je kan een iets oudere vorm van humor bezitten.
Sommige delen begreep ik niet zo goed en moest ik toch eens overdenken. Het boek zet je alleszins wel aan het denken of onze maatschappij wel logisch in elkaar zit en of we het allemaal wel goed doen.

Het boek leest wel vlot. De illustraties zijn gemaakt door Jeroen Los. De tekenstijl is vrij realistisch, de karaktertrekken van de mensen bijvoorbeeld zijn heel erg uitgedrukt, strak en stilistisch. Er worden maar twee kleuren gebruikt, wit en blauw en alle nuances ertussen. Elke tekening is vrij gedetailleerd en druk. Ik vind dat de illustraties echt een troef zijn en ik zou vooral zeggen: als je hierna benieuwd bent en de cynische sfeer wilt opsnuiven, zou ik je toch aanraden om het boek te lezen en de rare wezens en spektakels te interpreteren op je eigen manier.

Geschreven door Sélin Van Laethem. Ik ben 16 jaar oud en woon in de buurt van Gent. Lezen is wat ik het liefste doe en ik deel graag mijn leeservaringen met jullie!

Bella/Joost Vandecasteele/illustraties Jeroen Los/Uitgeverij Lebowski/2017/96 blz./ISBN: 9789048838028

No Comments

Post a Comment