Na de dood van Romeo en Julia, Mercutio, Tybalt en graaf Paris kent Verona nog steeds geen rust. De eeuwenoude familievete tussen de Capuletti en de Montecchi is woester dan ooit en er blijven onschuldige slachtoffers vallen. Prins Escalus, heerser van Verona, vindt dat het tijd wordt dat beide families de strijdbijl begraven en instaan voor de vrede in zijn geliefde stad. Daarom besluit hij een pact te sluiten met Lord Capuletti en Lord Montecchi. Rosalina Capuletti, nicht van Julia, en Benvolio Montecchi, neef en vriend van Romeo, worden verplicht elkaar het jawoord te geven om de vrede te verzekeren. De twee weigeren resoluut om elkaar zelfs nog maar aan te kijken, tot Rosalina een idee krijgt. Wat als ze een andere manier vinden om de vete te beëindigen en zo onder het huwelijk kunnen uitkomen?

Ik vermoedde op voorhand dat ik dit boek heel erg goed zou vinden. Het verhaal van Romeo en Julia intrigeert me al sinds ik heel klein ben en de manier waarop Shakespeare de liefde en haat heel dichtbij elkaar laat komen, heeft me altijd geboeid. Daarom keek ik reikhalzend uit naar dit boek dat het fictief vervolg is op Shakespeares tragische liefdesverhaal.

In het begin had ik moeite met de schrijfstijl en de personages. Taub houdt er een ouderwetse stijl op na en ik vermoed dat ze op die manier de authenticiteit van het oude Verona wil laten spreken. Maar ik denk niet dat dit verhaal die klassieke stijl, zinsconstructies en woorden nodig heeft om een waardig vervolg te zijn op het origineel. Het kostte me redelijk wat moeite om de eerste vijftig pagina’s door te komen en terug kennis te maken met alle personages want het zijn tenslotte twee grote families die elkaar de hele tijd voor de voeten lopen.

Maar eenmaal door de eerste vijftig pagina’s heen, zat ik helemaal in het verhaal. Benvolio’s humor is geweldig en dat in combinatie met Rosalina’s koppigheid zorgde ervoor dat ik vaak zat te glimlachen tijdens het lezen. Maar ook de woede tussen beide huizen, de angst voor een volgend slachtoffer en de familieliefde waren voelbaar. Hoe dieper ik in het verhaal terechtkwam, hoe moeilijk ik er weer uit kon klimmen. Ik leerde ook de andere betere personages beter kennen waardoor ik de draad niet meer kwijtraakte door na te denken over wie ook al weer wie was. Melinda Taub bouwt op meesterlijke wijze de spanning op tussen beide families en zorgde ervoor dat ik haar boek niet meer wilde wegleggen.

Nog meer goed nieuws voor fans van dit genre en meer bepaald van dit boek: het boek verscheen in het Engels onder de titel Still Star-Crossed en ABC lanceerde dit jaar een serie gebaseerd op dit boek! Iets om naar uit te kijken dus.

De strijd om Verona is een boek dat zeker een plaatsje verdient in de boekenkast van elke liefhebber van Romeo en Julia. Hoewel het verhaal niet geschreven werd door de grote Shakespeare himself, schreef Melina Taub een waardig vervolg dat voor mij zeker kan tippen aan zijn voorloper. Een boek om van te genieten!

 

De strijd om Verona / Melinda Taub / Vertaald door Renée de Graaf / 2017 / Uitgeverij Q / 297 blz. / ISBN 9789021405148

No Comments

Post a Comment