Wanneer de vrouw van Abdelkader Benali in verwachting is van hun toekomstige dochter Amber, gaat de Nederlandse schrijver van Marokkaanse origine nadenken over het vaderschap en het toekomstige leven van zijn verwachte dochter. Als liefhebber van literatuur en schrijver van beroep gaat hij zijn bedenkingen overleveren aan de hand van een brief, waarin hij reflecteert over zijn eigen leven en zijn visie op de onderwerpen die zijn leven hebben gekleurd en van toepassing zullen zijn voor zijn dochter. Met het schrijven van deze brief hoopt de auteur zijn dochter enkele wijsheden mee te geven over zijn en dus ook haar afkomst. Aan de hand van zijn eigen ervaringen probeert hij zijn dochter ook te leren omgaan met problemen die moslims meemaken in hun dagelijkse leven zoals moeilijkheden met integreren en de machteloosheid tegen de publieke opinie, die, hoofdzakelijk dankzij de aanslagen van extremisten, zeer sterke, negatieve impulsen krijgt.

Al een tijd wenste ik eens een boek te lezen dat ging over een andere cultuur dan de onze, en na wat zoeken in de bibliotheek, kwam ik al snel terecht bij de auteur Abdelkader Benali. Hij heeft meerdere romans geschreven, met als debuut Bruiloft aan zee waarmee hij verschillende prijzen won. Toch leek zijn boek Brief aan mijn dochter mij het meest interessante. Niet alleen omdat het vrij recent geschreven en dus actueel is, maar ook en voornamelijk omdat hij in deze brief zijn persoonlijke ervaringen, bedenkingen en gevoelens beschrijft bij zijn eigen leven als moslim die vanuit Marokko naar Nederland immigreerde.

Eenmaal begonnen met lezen vond ik het moeilijk om het boek weg te leggen. Met zijn mooie woordkeuze en een aangename zinsbouw ging ik meteen op in de gedachtenspinsels van Benali. De ideeën van legendarische denkers, auteurs en filosofen gebruikt hij als bouwstenen voor zijn eigen theorieën en past ze prachtig toe in de bijhorende context. Door deze manier van schrijven te combineren met zijn eigen levenservaringen laat Benali wat hij aan zijn dochter wil vertellen samenvloeien tot een geheel van mooie herinneringen, fascinerende dromen en rakende gebeurtenissen. Door dit boek werd ik, hoewel ik meestal te weinig interesse vertoon voor andere culturen, geraakt. In mijn denken over mensen van andere origine en uit andere culturen merkte ik dus een ware metamorfose.

Het boek Brief aan mijn dochter is een echte aanrader voor iedereen die openstaat voor andere culturen en literatuur. Dankzij deze prachtige brief krijgt men als lezer de mogelijkheid om op duidelijke wijze een blik te werpen in het leven als moslim – zowel in Marokko als in België en Nederland – en het leven van de Abdelkader Benali zelf. Ook voor mensen die minder bezig zijn met andere culturen is dit boek zeker de moeite waard. Het biedt immers nieuwe perspectieven aan elke lezer en kan dus ook een autochtoon zeker aanspreken.

Teaser van het boek: https://www.youtube.com/watch?v=w64BNbLsUmA

Ik ben Hans, student Social Sciences aan het VUB. Ik hou van creativiteit in literatuur en van onrealistische gebeurtenissen die zich in onze wereld afspelen. Maar ik sta open voor elk boek, want los van genre of eerste indruk kan een verhaal geweldig zijn.

Brief aan mijn dochter/Abdelkader Benali/De Arbeiderspers/2016/172 blz./ISBN: 9789029505611

No Comments

Post a Comment