Will West lijkt een doodnormale tiener. Hij scoort op school gemiddeld en blinkt nergens echt in uit. Dat komt door het advies dat zijn ouders hem elke dag inprenten: blijf onder de radar en val niet op tijdens de gymlessen. Tot hij op een dag per ongeluk het hoogste cijfer haalt op een landelijk examen en wordt gerekruteerd voor een exclusieve, maar vooral mysterieuze school op het platteland. Will komt erachter dat hij en zijn ouders worden gevolg door mannen met zwarte petten en dat ze een ernstige bedreiging beginnen te vormen voor hem en zijn familie. Op zijn nieuwe school, dat ook het Centrum wordt genoemd, blijkt Will niet de enige met verborgen talenten. Hij leert er omgaan met zijn krachten om zijn prestaties te verbeteren. Hierdoor komt Will terecht in een web van onthullingen en gebeurtenissen dat duizenden jaren geleden is gesponnen door twee grootmachten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Een oorlog is niet uitgesloten…

Af en toe eens afwisselen van genre zorgt ervoor dat ik meer kan genieten van elk boek dat ik lees. Daarom was ik blij dat ik eindelijk kon beginnen in deze fantasy-reeks, die toch al een hele tijd op me lag te wachten. Maar ik was vooral afgeschrikt door de dikte: tijdens het studeren heb ik vaak niet zo heel veel tijd en ik was bang dat ik nooit door deze klepper zou komen. Maar die vrees was geheel onterecht want het boek leest als een trein.

In het begin had ik een beetje moeite met het verhaal omdat er onmiddellijk veel elementen worden geïntroduceerd. Je kent de personages nog niet, maar opeens zit je al middenin een actiescène waardoor je ook niet de kans krijgt rustig kennis te maken. Daardoor was ik niet onmiddellijk mee met het idee van speciale krachten en de bijzondere gave die Will heeft, maar het zorgde er wel voor dat ik nieuwsgierig was naar alles wat nog zou komen. En gelukkig komt er na een aantal bladzijden heel wat duidelijkheid naar boven waardoor ik helemaal in het verhaal kon duiken.

De cover nodigde me niet direct uit tot lezen, maar de titel wel. De geheimzinnigheid van een voorspelling waar je als lezer niets van weet en waar ook het hoofdpersonage geen raad mee weet, maakte me erg benieuwd. Hoewel het redelijk lang duurt voort de voorspelling ook effectief wordt betrokken in het verhaal, ergerde ik me daar geen seconde aan omdat het verhaal niet verveelt. De personages dragen daar zeker in bij. De vijf jongeren die samen een woongedeelte delen, zijn erg verschillend van elkaar qua karakter maar vullen elkaar goed aan. Ajay, ietwat verlegen, die in contrast staat met Nick, erg stoer met een grote mond, worden uitgedaagd door de moed en vastberadenheid van Will. Elise en Brooke, de twee meisjes van het gezelschap, zorgen voor een evenwicht tussen de jongens en houden de boel een beetje samen. Frost zorgt ervoor dat de spanningsboog doorheen het hele verhaal gespannen blijft staan door op het juiste moment maar met mondjesmaat informatie vrij te geven zodat de tieners steeds voor een nieuwe uitdaging of avontuur staan en dat zorgde ervoor dat ik dit boek in een mum van tijd uitlas.

Mark Frost schreef met De Paladijnse voorspelling een ijzersterk begin van zijn trilogie. Gelukkig hoef ik niet meer te wachten tot deel twee verschijnt en kan ik er onmiddellijk in begin. Voor iedereen die houdt van boeken zoals De Labyrintrenner, Legend en Ik ben nummer Vier is dit een parel. Ik heb lang niet meer zo genoten van fantasy-verhaal!

De Paladijnse voorspelling / Mark Frost / Vertaald door Hanneke van Soest en Karin Pijl / 2015 / Karakter / 557 blz. / ISBN 9789045206080

No Comments

Post a Comment