Verenigde Staten, 1942. Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis mogen vrouwen het leger in. Drie hele gewone meisjes besluiten om deel uit te maken van deze eerste generatie vrouwen in het leger. Rio doet het voor haar gesneuvelde zus, Frangie wil geld verdienen voor haar familie en alles wat Rainy wil is Hitler stoppen. Alle drie worden ze klaargestoomd voor de oorlog en tegen alle verwachtingen in belanden zij aan het front in de Tunesische woestijn. Hier komen zij er achter dat de oorlog niet zomaar een spelletje is, ze ontdekken wat doodsangst en afzien is, maar ook wat echte vriendschap waard is.

Michael Grant, de schrijver van dit boek, is ook de schrijver van de veelgeprezen Gone-serie. Dit was voor mij een reden om dit boek te gaan lezen. Het heeft me niet teleurgesteld. Grant vertelt een bijzonder verhaal. De alternatieve geschiedenis die hij vertelt, voelt heel echt aan. De manier waarop de naïeve tienermeisjes in vechtende soldaten veranderen is heel realistisch neergezet en je zou bijna vergeten dat vrouwen helemaal niet toegestaan waren in het leger. Daarnaast heeft Grant een heel fijne schrijfstijl. Het verhaal leest lekker weg. Dit komt mede door de manier van vertellen. Het boek begint met een vooralsnog onbekende verteller. Deze trekt eigenlijk bij de eerste zin al de aandacht en maakt je nieuwsgierig naar wat er komen gaat. Hierna gaat het verhaal in een drieslag verder. Zo lees je steeds over een ander meisje. Dit zorgt voor genoeg afwisseling en snelheid in het verhaal.

Grant behandelt in zijn boek niet alleen de onderwerpen oorlog en vriendschap. Ook thema’s als racisme, seksisme en antisemitisme komen aan bod. Frangie komt uit een Afro-Amerikaans gezin en Rainy is Joodse. Daarnaast zijn de hoofdpersonen ook nog eens vrouwen. Dit zorgt, zeker in de tijd van de tweede wereldoorlog, voor een stevige bodem voor discriminatie. De hoofdpersonen komen uit erg verschillende milieus. Zo zie je steeds goed de verschillen in Amerika terug. De verschillen tussen noord en zuid, tussen vrijwillige en onvrijwillige dienstplicht en de verschillen tussen man en vrouw worden getoond en de verschillende milieus worden door Grant goed uitgediept. Zo krijg je als het ware even een inkijkje in het leven van fictieve leeftijdsgenoten in een andere tijd en een andere situatie.

Het lezen van In de voorste linie, heeft me geen moment verveeld. Het uitgangspunt van dit boek: ‘Wat als vrouwen hadden meegevochten in de tweede wereldoorlog?’ zorgt voor een interessante  alternatieve geschiedenis. Ik raad dit boek zeker aan en ben erg benieuwd naar het volgende deel.

Hej! Mijn naam is Lara, ik ben zeventien jaar en woon in Amersfoort. Ik hou van reizen, schrijven, sporten, creatieve dingen doen en last but not least, lezen. Ik lees van alles. Boeken over de geschiedenis of juist over de toekomst, non-ficite, maar zeker ook fantasy en sci-fi, het maakt niet uit wat het is. Mijn leeslijst blijft nog wel een tijdje groeien en dus ben ik nog lang niet uitgelezen.

In de voorste linie / Michael Grant / Erica van Rijswijk / HarperCollins / 2017 / 414 blz. / ISBN 978-94-027-2320-5

No Comments

Post a Comment