De muze is de tweede roman van Jessie Burton na het grote succes van haar debuutroman ‘Het huis aan de gouden bocht’. Burton beschrijft – zoals ze het zelf zegt – het zinderende Londen van de jaren zestig door de ogen van Odelle en het chaotische Spanje van de jaren dertig door de ogen van Teresa en Olive. De laatste is de dochter van een bekende kunsthandelaar die samen met zijn familie naar Spanje verhuist. Hier ontmoet ze Teresa en Isaac, broer en zus. Zij is de hulp in huis en hij een revolutionair in de tweede burgeroorlog. Ze worden al snel goede vrienden en Olive maakt hen een deel van haar geheime passie: schilderen. Dit zorgt voor spanningen en gaat niet zonder gevolgen. Dertig jaar later in Londen maken we kennis met Odelle die in een mysterieus avontuur wordt gesleurd door een opgedoken schilderij dat van ene Isaac Robles blijkt te zijn. Ze is vastberaden de geheimen die zich achter de geschiedenis van het meesterwerk verschuilen aan het licht te brengen.

De twee aparte verhaallijnen waren simultaan spannend en er was een goede opbouw naar de ontknoping van het plot, maar ik vond dat deze de mist inging omdat hij iets te laat kwam. Ik bedoel hiermee dat je het waarschijnlijk al uitgepuzzeld hebt voor de ontknoping, wat natuurlijk jammer is.

Het historische element kon natuurlijk niet ontbreken. Je krijgt een interessante blik op de burgeroorlog, namelijk die van buitenlanders (Olive en haar familie) in Spanje, maar ook die van de ‘locals’(Isaac en Teresa). De angst die de bewoners voelen wordt zeer goed omschreven en als de oorlog een hoogtepunt bereikt is het alsof je er zelf bij bent. Dit is ook te danken aan haar gedetailleerde schrijfstijl.
Sommige dingen snapte ik niet goed- ik weet niet zoveel over de burgeroorlogen in Spanje- maar het zet wel aan om informatie op te zoeken. Romantiek blijft ook niet uit in dit boek. De liefde die beschreven wordt is heel realistisch en niet cliché. Het is zelfs verfrissend en ook al ligt de nadruk niet op de romance, hij komt wel goed aan bod.
De cover past heel goed bij het boek, hij omvat de sfeer door veel elementen uit het verhaal af te beelden, maar ook door de elegante tekenstijl. Ik heb er heel lang over gedaan om het boek uit te lezen, misschien omdat ik niet geprikkeld genoeg was, maar in het algemeen was dit een goed boek.

Geschreven door Sélin Van Laethem. Ik ben 16 jaar oud en woon in de buurt van Gent. Lezen is wat ik het liefste doe en ik deel graag  mijn leeservaringen met jullie!

De Muze/Jessie Burton/vertaling Marja Borg/uitgeverij Luitingh-Sijthoff/2017/397 blz./ISBN:9789024574704

No Comments

Post a Comment