Starr Carter heeft op 16-jarige leeftijd al twee van haar beste vrienden vermoord zien worden. Dit is onderdeel van haar leven in de zwarte gettobuurt ‘Garden Heights’. In deze armoedige buurt heerst de hiërarchie van bendes die met hun wapens geregeld op elkaar en op onschuldigen schieten. Op de blanke welvarende school, Williamson, waar Star op zit, begrijpt men dit leven niet. Ze kan zichzelf niet zijn, omdat mensen haar daarvoor veroordelen en buiten zullen sluiten. Starr leeft in twee werelden die langs elkaar lopen. Beide werelden hebben geen idee en besef hoe het er in de andere wereld aan toe gaat, en de mensen in haar omgeving tonen ook geen begrip voor de mensen aan de andere kant.

In dit boek leer je Starr Carter kennen in beide werelden; de ‘Garden Heights’ Starr en de ‘Williamson’ Starr. Je leest hoe beide Starrs omgaan met de politiemoord op haar beste vriend Khalil. Aan de ene kant wil ze actie voeren om Khalil eer aan te doen en aan de andere kant wil ze niet gerelateerd worden aan deze gebeurtenis, omdat mensen op school haar anders zouden behandelen. Ze kan geen goede balans vinden tussen de twee werelden.

De auteur laat de andere kant van het verhaal zien. Op TV of op internet kom je vaak een vervormd beeld van de realiteit tegen, waarin de zwarte populatie benadeeld en negatief weergegeven wordt, maar gedreven door de Black Lives Matter-beweging slaat Angie Thomas met haar hoofdpersonage Starr hier een breuk in. Door het standpunt van het slachtoffer en de zwarte populatie in te nemen en het verhaal van begin tot eind, inclusief de hele nasleep van de schietpartij, te vertellen brengt ze een onderbouwd besef bij de lezers. De vooroordelen van de mensen van buiten Garden Heights zorgden ervoor dat het slachtoffer in deze situatie wordt geportretteerd als misdadiger en zijn identiteit onteerd werd na zijn dood.
De maatschappelijke invloed staat centraal in dit verhaal en is door het hele boek aanwezig. De mening die mensen vormen over de situatie beïnvloeden niet alleen de mensen om hun heen, maar ook het rechtssysteem en de politie. Hier middenin moet Starr als tiener een standpunt nemen tussen haar leven in Garden Heights en de wereld hierbuiten, met groepsdruk van beide kanten moet ze bepalen wie ze is en positie nemen in deze situatie als hoofdrolspeler.

Angie Thomas weet het verhaal en de karakters heel emotioneel te brengen, zonder direct emoties te omschrijven. Deze emoties roept ze bij de lezer zelf op in de manier waarop ze gebeurtenissen omschrijft in het boek. In plaats van dat je direct leest hoe Starr zich voelt, bouwt ze dit op in het standpunt van het verhaal, je kijkt als het ware mee met Starr, en beleeft alles in haar hoofd. Op deze manier komen de emoties veel dieper binnen en leef je helemaal mee met haar in dit hartverscheurende boek.

Het maatschappelijke en sociale besef dat Angie Thomas oproept bij dit boek is belangrijk in de huidige samenleving, wanneer mensen snel aan zichzelf denken en moeite hebben met het standpunt van iemand anders. Door de lezers mee te nemen naar ‘de andere kant’ van de gebeurtenis, zal men eerder stilstaan bij het leven van anderen. Ondanks alle slechte gebeurtenissen in het boek weet ze een positieve lading te geven aan haar karakter en het verhaal. Het biedt een vorm van hoop in de moeilijke tijden die zich in deze wereld en in het boek plaatsvinden. Ik vond dit boek zeker waard om te lezen, het is op een persoonlijke manier geschreven, waardoor je meeleeft met de karakters en de strijd in hun leven. Het is een mooi meeslepend verhaal, dat je in één klap uitleest.

Deze recensie is geschreven door Aukje Hefting, 20 jaar, derdejaars student Bouwkunde aan de TU Eindhoven.

The hate u give / Angie Thomas / vertaling Jasper Mutsaers / Overamstel uitgevers / 2017 / 356 pag./ ISBN 9789048837175

 

No Comments

Post a Comment