De Nix is een indrukwekkend boek, het telt 700 pagina’s, maar als je het boek dichtslaat en opnieuw bekijkt lijkt het een stuk dikker dan je zou verwachten op basis van de snelheid waarmee het leest. De Nix weet namelijk met gemak de aandacht vast te houden nadat alle gebeurtenissen in gang worden gezet door Faye die een steen gooit naar een belangrijk politiek figuur. Haar zoon heeft haar lang niet meer gesproken en gaat met haar praten. Dit is echter niet vrijwillig, hij moet een sappig boek over haar schrijven om niet door zijn uitgever aangeklaagd te worden, hij had namelijk allang een verhaal in moeten leveren. In de zoektocht naar waarom zijn moeder hem achtergelaten heeft komen meer personages ten tonele en verscheidene interessante geschiedenissen komen aan het licht.

De Nix is een boek dat zeker de moeite waard is, het is heerlijk om steeds nieuwe informatie aangereikt te krijgen en zo te ontdekken welke achtergronden personages hebben. De personages worden stuk voor stuk helder neergezet en het is niet moeilijk om terug te halen wie wie is, zelfs als het boek een tijdje aan de kant heeft gelegen. Ondanks dat de personages goed neergezet zijn, lukte het Hill echter nooit om me echt met hen mee te laten voelen, waarschijnlijk omdat sommigen weer verdwijnen of op de achtergrond raken.

Dit is een deel van het grootste probleem van De Nix, want naast de personages die weer vervagen wanneer je verder leest, vervaagt ook het verhaal snel. Wanneer ik las vermaakte ik me enorm en was het geen straf om zevenhonderd bladzijden met het verhaal door te brengen, maar het achtervolgde me niet buiten de bladzijden van het boek. Waar ik bij echt goede boeken het verhaal niet van me af kan schudden en ik na blijf denken over alle onbeantwoorde vragen, liet De Nix me koud. Helaas weet Hill de vragen die het boek oproept en die me zouden moeten achtervolgen niet bevredigend te beantwoorden. De verhaallijnen komen minder goed bij elkaar dan gehoopt en daarmee blijft de Nix met name een interessant gegeven dat niet goed genoeg uit de verf komt.

Uiteindelijk was De Nix voor mij dus met name een vermakelijk boek, maar het is geen boek dat me bij zal blijven. Het verdient zeker een plekje in mijn boekenkast, maar zal daar waarschijnlijk niet zo snel meer uitkomen om herlezen te worden.

De Nix/ Nathan Hill/ vertaald door Dennis Keesmaat/ Uitgeverij De Bezige Bij/ 2016/ 700 blz./ ISBN: 9789023401162

No Comments

Post a Comment