Raven; het gedwongen leven tot slaaf…

In het jaar 2558 heeft de rijke elite het voor het zeggen. Door overbevolking, outsourcing en nieuwe technieken als Artificiële Intelligentie en robotica zijn er eigenlijk gewoon geen banen meer. De mensheid is weer terug gedwongen in de tijd om als slaven te werken.

Raven is een opstandige laatstejaars studente aan een Delicatus slavenschool. Delicatusslaven zijn hoogopgeleide slaven, maar zelfs dan hebben ze meestal geen lang leven… Slaven worden gekocht en gaan vaak een gruwelijk einde tegemoet door wrede meesters. Als Raven aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan en dergelijk lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een kuil gevuld met problemen en beschuldigingen, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

‘Vrijheid is geen recht, het is een plicht.’

Raven doet het niet zo geweldig op de slavenschool… Haar redding is dan ook de zoon van de directrice, die vervalst namelijk haar cijfers! Het is best wel heel erg fijn dat onze hoofdpersoon Raven niet perfect is… Ze heeft daarnaast ook een hele duidelijke sterke eigen mening.

Het boek is in meerdere delen verdeeld. Jammer is dan wel weer dat ze in het derde deel van het boek opeens een stuk sterker en meer een held was… Ergens best logisch, #SurvivalOfTheFittest, maar het maakte het voor mij wel een stuk minder realistisch.

‘Fear is a prison’

Ook de romantiek in het boek was best wel teleurstellend… Zoals in wel meer YA’s is er sprake van een heuse liefdesdriehoek, dat viel me echt vies tegen! Een verhaal dat zo mooi en origineel is, maar dan zo’n cheesy wending. Juist omdat ze in het begin allesbehalve perfect is, is de ‘iedereen is verliefd op Raven’ verhaallijn niet goed op zijn plek in dit boek.

‘We weten wat we zijn, maar we weten niet wat we kunnen zijn.’

Ik vond dit echt een overheerlijk boek dat snel en gemakkelijk leest. Ieder hoofdstuk begon met een sterke quote, dit zorgde ervoor dat je dit toekomstbeeld beter voor je kon zien, de details waren duidelijker. De personages komen heel echt over net als de wereld en het verhaal zelf. Dit zou een toekomstbeeld kunnen zijn waar we later echt in verzeild raken! De verdeling van het verhaal in drie delen maakt het boek interessant en het einde… Allemachtig ik kan niet wachten op deel 2!

Ik ben Remmelt en ben 20 jaar. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg. Ik studeer MediaRedactie (MBO) op het Creative College in Amersfoort, dit is dan ook de plek waar ik mijn liefde voor schrijven ontdekt heb. Het lekkere van lezen is dat je jezelf verliest in een andere wereld. Of tenminste dat gevoel heb ik altijd… Het ene moment zit je in de overvolle trein en ‘Poef’ dan sta ik in een bos omringd door vreemden die niet vreemd zijn, omdat je al over ze gelezen hebt. Sinds kort is mijn grootste droom om ooit zelf een boek te schrijven. Nog wel even oefenen… Dit doe ik vooral op mijn eigen blog: (https://littlecrycorner.wordpress.com/).

Slaves/Miriam Borgermans/Clavis/2017/487 blz. /ISBN 978 90 448 2868 9

No Comments

Post a Comment