Maak kennis met Libby Strout, beter bekend als het dikste meisje van de Verenigde Staten. Hoewel Libby de voorpagina’s vulde van verschillende kranten, kent niemand haar echt: ze verloor op jonge leeftijd haar moeder en werd jarenlang gepest op school. Maar Libby vocht terug en verloor heel wat kilo’s. Uiteindelijk is ze in staat terug gewoon naar school te gaan en ze heeft maar één missie: het meisje worden dat alles kan.
Jack Masselin: eeuwige lolbroek die zijn zaakjes goed op orde heeft en bij het populairdere groepje hoort op school. Maar ook Jack draagt een geheim met zich mee. Hij lijdt namelijk aan prosopagnosie. Hierdoor is hij niet in staat gezichten te herkennen. Jack probeert dit angstvallig voor iedereen verborgen te houden, maar dat blijkt moeilijker te zijn dan verwacht.
Wanneer Libby en Jack elkaar ontmoeten, hebben ze meer met elkaar gemeen dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Ze zijn kwaad op alles en iedereen, hebben elk hun eigen geheimen, maar zijn vastberaden hun doelen te halen. Hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe minder eenzaam ze zich voelen. Soms kom je iemand tegen die de hele wereld op zijn kop zet.

Jennifer Niven werd bekend dankzij haar YA-roman Waar het licht is (All the bright places). Met Op mijn schouders schreef ze opnieuw een beklijvend verhaal over de zoektocht naar jezelf en het ontmoeten van anderen die jou zien zoals je echt bent. Niven toont hier opnieuw dat ze een fantastische schrijfster is.

Vanaf de allereerste bladzijde hield ik van Libby en Jack. Libby is een eenzaam meisje dat op jonge leeftijd een groot verlies heeft moeten verwerken, maar ze is zo optimistisch en zo sterk dat ik onmiddellijk in haar geloofde. Jack is een populaire jongen die graag flauwe grappen uithaalt met zijn vrienden, maar wanneer hij Libby tegenkomt, komt zijn ware ik naar boven en komt hij tot het besef dat hij veel meer is dan de oppervlakkige Jack die hij speelt binnen zijn vriendengroep. De manier waarop beide personages elkaar doen groeien en openbloeien is schitterend weergegeven door de auteur in rake zinnen die mij niet onberoerd lieten. Het ene moment betrapte ik mezelf op een glimlach dankzij een opmerking van Jack of een idee van Libby, het andere moment ontsnapte er een traan door de moeilijkheden die de personages dagelijks moeten trotseren.

Libby en Jack verdwenen overdag geen seconde meer uit mijn gedachten, zelfs als ik niet aan het lezen was. Ik voelde mij als lezer heel erg verbonden met deze twee tieners en heb met spijt in het hart het boek dichtgeslagen. Niven weet op een rakende manier emoties op papier te zetten die niemand onberoerd laten. Dit in combinatie met de echtheid van het verhaal en de sterke personages, zorgt ervoor dat dit boek een bijzondere plaats verdient in elke boekenkast.

Op mijn schouders is een boek dat nog lang zal blijven nazinderen en dat ik waarschijnlijk snel nog eens herlees. De personages laten je gedurende het hele verhaal, en zelfs daarna, niet los en je wordt meegenomen in een rollercoaster van emoties die ook jouw wereld op zijn kop zet. Ik heb van begin tot einde genoten van dit prachtige boek.

 

Op mijn schouders / Jennifer Niven / Vertaald door Karin Pijl / 2017 / Uitgeverij Moon, Young Adult / ISBN 9789048836154

No Comments

Post a Comment