Ik rende de trap af en opende de deur. Het was een van de brandweerlieden die me uit het gat had gehaald. Hij had wat foto’s genomen en dacht dat ik ze wel wilde zien. En of ik dat wilde. Daar was ik, een klein ding op de bodem van het gat, op mijn rug liggend in de palm van een reusachtige metalen hand.’

Dr. Rose Franklin is een wetenschapper die de leiding heeft over het onderzoek naar een metalen hand. Vliegtuigen storten neer wanneer ze in de buurt komen van het reusachtige lichaamsdeel en de lichtgevende gravures kunnen door geen enkele wetenschapper ontcijferd worden. Het onderzoeksteam tast in het duister over de herkomst van de hand, maar het is duidelijk dat het onverwoestbaar is en duizenden jaren oud. Een wapen. Zullen er meer lichaamsdelen zijn? Door wie is de hand gemaakt? Is het een wapen wat kan leiden tot ontelbare slachtoffers of kan het een middel zijn om vrede te brengen?

Het complete boek is geschreven in interviewvorm. Het boek was daardoor vernieuwend en verfrissend, wat perfect past bij een sciencefiction boek. Telkens werd er een ander personage geïnterviewd door de geheime interviewer, waardoor je als lezer verschillende perspectieven van de personages over de hand ontdekte.

Slapende Reuzen laat goed zien wat een onverslaanbaar wapen met mensen doet. Sommigen willen het gebruiken. Anderen willen het vernietigen. Is vrede te creëren met of zonder een wapen dat alles om zich heen kan vernietigen? Het verhaal laat de lezer nadenken over de keuzes en de gevolgen, waardoor de lezer zich steeds beter kan inleven in het gedrag van de personages.

Sylvain Neutel heeft genoeg tijd genomen om een goede basis te bouwen voor zijn personages. Vooral de helikopterpiloot van het Amerikaanse leger – Kara – is heel goed uitgewerkt en de schrijver beschrijft haar zo goed, dat het lijkt alsof ze een echt persoon is. Ze is scherp, recht voor zijn raap en ongelofelijk sarcastisch, precies de goede mix om een buitengewoon interessant personage te zijn.

Het is niet essentieel om de scheikundige materie uit het boek te snappen, omdat het verhaal er niet door geleid wordt. Maar voor de bèta lezers onder ons is het extra diepgang in het verhaal en een teken dat de scheikundelessen van de middelbare school niet voor niets zijn geweest.

De omslag is een echte eye-catcher en past naadloos bij de inhoud van het boek. Slapende Reuzen is een origineel boek wat onderdeel is van een tweeluik. In het najaar van 2017 zullen we hopelijk achter tenminste één ding komen: wie is toch de geheimzinnige interviewer?

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 6VWO.  
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten. 

Slapende Reuzen/Sylvain Neuvel/Vertaling Gert van Santen/Karakter Uitgevers/2017/302 blz./ ISBN 978 90 452 1311 8

No Comments

Post a Comment