“Ze bleef even bij de deur staan. Een koud, verdoofd gevoel verspreidde zich door haar lichaam. De dood. Die achtervolgde haar.”

Ellen Tamm, misdaadverslaggeefster bij het Zweedse TV4, heeft net een zware zaak achter de rug en verblijft daarom tijdelijk bij haar moeder in Örelo. Het doel is te ontsnappen aan de dood, die ze alsmaar weer tegenkomt, maar in plaats daarvan stuit ze op een nieuwe moord. Onderweg naar Örelo komt ze de zaak van een vermoorde jonge vrouw tegen. Ellen krijgt van haar baas toestemming een item over de moord te maken, waarna ze besluit het onderzoek nauwlettend te volgen.
Zorgvuldig bewaarde geheimen rondom de relaties van het slachtoffer en andere vrouwen worden onthuld. Ondertussen komen er ook steeds meer details boven water over de dood van Ellens tweelingzusje Elsa. Niets is meer wat het lijkt, in zowel de moord op Liv als haar eigen geschiedenis. Zal het Ellen ooit lukken de volledige waarheid te vinden?

Donker water is het tweede boek in de reeks over Ellen Tamm en sluit goed aan bij het vorige deel: de nieuwsgierigheid van de lezers wordt gevoed met enkele nieuwe details rondom de mysterieuze dood van Ellens tweelingzusje. Ondanks dat er in deel één al veel verteld is over deze zaak kun je de twee boeken prima afzonderlijk lezen, want de belangrijkste gebeurtenissen worden nog weer kort herhaald. De spannende weg naar de ontknoping rondom de familiegeheimen is zorgvuldig opgebouwd en wanneer je begint in het boek, wil je niets liever dan verder lezen. Er wordt opnieuw gekeken naar de zaak en veel verborgen aspecten van die bewuste dag komen aan het licht. Helaas moeten we wachten op boek drie voor de antwoorden op al onze vragen, maar Mikaela Bley kennende is het het wachten waard!

Naast nieuwe feiten over de dood van Elsa, rolt Ellen ook van de een op de andere dag in een ingewikkeld moordonderzoek. Als eerste wordt er natuurlijk gekeken naar een eventuele gewelddadige partner, maar er was niets bekend over Livs nieuwe vriend. Door een onbekend figuur als hoofdverdachte te nemen, heeft het verhaal een mysterieuze tint gekregen. Verder lees je ook mee vanuit het point of view van twee andere vrouwen, Hanna en Alexandra, die op het eerste gezicht niets met elkaar, Ellen, of het moordonderzoek te maken lijken te hebben. Nog meer raadsels, die ervoor zorgen dat je alsmaar door wilt lezen. Het ontbreken van connecties tussen deze personages maakt je als lezer nieuwsgierig, en de uiteindelijke connectie maakt het verhaal een stuk interessanter en geeft het meer diepgang.

Een ander sterk punt van dit boek is dat alle opties worden opengehouden tot het einde. Wanneer je denkt te weten wie de dader of wat het motief is, word je verrast met een nieuwe mogelijkheid waar je nog niet over nagedacht had. En naarmate je een stuk gelezen hebt, kom je erachter dat je middenin een spannende whodunnit zit waarin iedereen een motief heeft, zowel in het onderzoek naar de moord op Liv als in Ellens onderzoek naar de dood van haar tweelingzus. Doordat Mikaela Bley ook nog eens gedetailleerd schrijft vanuit meerdere personages, weet je de verschillende kanten van het verhaal en kun je zelf een eerlijke mening vormen over wie het volgens jou gedaan heeft.

Kortom, Donker water is een heel divers boek. Er zijn twee intrigerende onderzoeken in verwerkt, je leeft mee met verschillende personages en er wordt ook nog inzicht gegeven in een weinig voorkomend onderwerp. Deze aspecten in combinatie met de gedetailleerde, prettige schrijfstijl van Mikaela Bley maken Donker water zeker een boek om aan te raden!

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad. 

Donker Water/Mikaela Bley/vertaling Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel /A.W. Bruna Uitgevers/2017/429 blz./ISBN 9 789400 508309

No Comments

Post a Comment