De Pier van Claire Douglas is een aanrader voor iedereen die houdt van een spannende thriller. Het is één van die zeldzame boeken die je doet vergeten dat je aan het lezen bent. Je zit helemaal in het verhaal doordat de informatie zeer opbouwend gegeven is.

Het boek komt eerst rustig op gang, Frankie Howe krijgt een telefoontje van de broer van haar vroegere beste vriendin. 18 jaar geleden  verdween Sophie Collier op 21 jarige leeftijd in hun stad in Oldcliffe. Ze was laatst gezien na het uitgaan op de oude pier die al jaren afgesloten is wegens instortingsgevaar. Vlak na de vermissing verhuisde Frankie naar Londen om het stadje en de blikken van de inwoners te mijden. Het nieuws van Dan lokt haar echter terug naar de stad waar ze opgroeide. Daniel belde haar met het nieuws dat er een voet gevonden is in het water, en dat hij haar nodig heeft voor de identificatie. Frankie weet eerst niet goed wat te doen. Ze wil eigenlijk niet teruggaan naar de havenstad waar ze vol medelijden beken wordt als de beste vriendin van arme Sophie. Toch gaat ze uiteindelijk, uit angst dat er geheimen van haar en Sophie uit gaan komen.

Daniel regelt een plaats waar ze kan logeren tegen een lage vergoeding. Hij weet haar te overtuigen om mee uit te zoeken wat er gebeurd is met Sophie want hij gelooft na 18 jaar nog steeds niet dat ze zelfmoord heeft gepleegd of dat het een accident was. Frankie laat duidelijk weten aan Daniel dat ze maar een week blijft omdat ze het te druk heeft met het werk. Wanneer ze echter snel dreigbrieven krijgt wil ze eerder vertrekken. Ze is bang dat iemand van haar geheim weet. Ze blijft, maar gaat op zoek naar de zender van de dreigementen. Ze gelooft dat de ex van Sophie erachter zit, Leon. Toen de twee begonnen met daten was ze niet blij omdat ze zelf een oogje had op Leon. Maar nu is ze ervan overtuigd dat hij haar vermoord heeft want ze is er zeker van dat Sophie hem teveel van hun geheimen had verteld.

Afwisselend met de hoofdstukken vertelt door Frankie zijn er ook hoofdstukken uit een dagboek van Sophie van 1997. Door de afwisseling van deze twee oogpunten kom je het verhaal te weten. Wanneer je denkt dat je het grote geheim kent kom je steeds zoveel meer te weten waardoor je in het verhaal gesleurd wordt. Het einde heeft me zeer aangenaam verrast. Wanneer je het boek begint te lezen verwacht je nooit dat het zo gaat lopen. Hoe meer het einde naderde hoe meer je beseft dat je nog niet alles weet.

Douglas weet de personages heel realistisch te schetsen,  de angst die het hoofdpersonage beleefd voel je echt tijdens het lezen. Hoe verder je in het boek komt hoe duisterder de personages worden door alle geheimen die je ontdekt, maar toch kan je jezelf inbeelden in zo een situatie en komen ze dus nog realistisch over. De cover en de titel spraken me direct aan. Het verhaal heeft me toch wel zeer aangenaam verrast en daar bovenop heeft het een geweldig einde.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 20 jaar, eerstejaars studente bedrijfsmanagement aan de Universiteit Leuven.

De Pier/Claire Douglas/vertaling Catalien en Willem van Paassen/A.W. Bruna Uitgevers/2017/334 blz./ISBN: 9789022333518

No Comments

Post a Comment