Angie Thomas zal met haar boek The Hate U Give zeker vele harten bekoren en stof tot denken geven.  Starr Carter een zwart meisje uit een armoedige buurt gaat naar een blanke school. Ze heeft een blank vriendje, tot spijt van haar vader, en vele vrienden, maar het zijn niet de vrienden met wie ze is opgegroeid. Toen ze klein was vormde ze de drie musketiers met Natasha en Khalil die bij haar in de buurt woonden. Natasha verloor ze tijdens een schietpartij en nu was ze erbij toen Khalil onterecht werd doodgeschoten door een politieagent. Starr weet niet wat ze moet doen. Khalil wordt bestempelt als drugsdealer alsof dit zijn dood rechtvaardigt, maar alleen zij weet wat er echt gebeurt is. Ondertussen komt de hele buurt in opstand uit protest en wordt  Starrs hele leven op zijn kop gezet. Gelukkig krijgt ze steun van haar familie, maar ze beland in een tweestrijd  met zichzelf en de buitenwereld.

Dit boek wordt door velen geprezen, o.a. John Green (Een weeffout in onze sterren) en Becky Albertalli (Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld), en ik kan hen geen ongelijk geven. Laten we beginnen bij hoe fantastisch de personages zijn uitgeschreven. Omdat Thomas ze veel karaktertrekken toeeigent komen ze precies tot leven.  Je voelt meteen sympathie voor Starr en haar familie en je kan je helemaal inleven. Hierdoor en omdat het heel actueel is zou het evengoed een waargebeurd verhaal kunnen zijn. Dit gaf mij op sommige momenten zelfs kippenvel. Ondanks het serieuze thema moest ik verschillende keren luidop lachen. De schrijfstijl van Thomas is heel grappig en ik herkende mezelf er op bepaalde momenten in.  Er is bijvoorbeeld een passage waar Starr en haar vriendje op school  het beginliedje van ‘The Fresh prince of Bel air’ zingen in het midden van de gang.

Wat opmerkelijk is, is dat Tupac meerdere keren opduikt in het boek. Het is alsof hij een soort  alwetende is in het verhaal. Het is duidelijk dat Starr naar hem opkijkt en ze put troost uit zijn liedteksten, wat hem een mooie symbolische betekenis geeft.

Dit is Angie Thomas’ debuut , maar het lijkt alsof dit het product is van jaren ervaring. Verschillende thema’s komen ook nog aan bod: loslaten, huiselijk geweld, vriendschap…  Het boek leest ongelooflijk vlot, ik ben erdoor gevlogen.  Niet alleen is het een boeiend verhaal, het behandelt ook prangende kwesties zoals racisme en politiegeweld,die nu razend actueel zijn. Het stelt de vraag of Amerika eigenlijk wel goed bezig is en of ze niet te weinig aandacht geeft aan de problematiek in eigen land. Dit alles is waarom ik denk dat dit boek zeker een klassieker wordt en je dit boek gewoon moet lezen!

Geschreven door Sélin Van Laethem. Ik ben 16 jaar en woon in de buurt van Gent. Lezen is wat ik het liefste doe en ik deel graag mijn leeservaringen met jullie!

The Hate U Give/Angie Thomas/Vertaling Jasper Mutsaers/uitgeverij Moon/2017/363 blz./ISBN: 9789048837175

No Comments

Post a Comment