Pride and Prejudice  is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb.

Jane, Elizabeth, Mary, Kitty en Lydia Bennet zijn de vijf dochters en erfgenamen van de familie Bennet. Een zoon is er nooit van gekomen en, omdat we het hier over Engeland in de 19e eeuw hebben, is het dus heel belangrijk dat het in ieder geval één van de zussen lukt om een goede (lees rijke) echtgenoot te vinden. Als de familie Bingley in het huis Netherfield Park komen wonen, in de buurt van de zussen, samen met vriend van de familie, meneer Darcy, komt het leven van de Bennets op zijn kop te staan.

Onze heldin Elizabeth heeft na haar eerste indruk van meneer Darcy meteen een hekel aan hem, terwijl hij haar onmiddellijk minacht vanwege haar twijfelachtige afkomst. Austen wilde haar boek eerst First Impressions noemen  en terecht, want bijna het hele boek borduurt voort op hoe een eerste indruk en wat misplaatste roddels een heel vertekend beeld van iemand kunnen geven.

Pride and Prejudice van Jane Austen mag dan een ongelofelijk oud boek zijn, het heeft het allemaal: humor, romantiek, pijn, angst, vriendschappen, familiebanden en, misschien wel het belangrijkst, karakterontwikkeling. Vooral dat laatste is in dit boek zowel extreem belangrijk als opvallend. De karakters beginnen op een heel ander punt dan ze uiteindelijk uitkomen en je merkt echt dat ze een soort reis doormaken. Elizabeth is een geweldig hoofdpersonage: ze is interessant en herkenbaar, ze is dapper en vurig zonder dat het overdreven wordt en ze heeft ook haar zwakke punten, waardoor ik in ieder geval heel erg met haar mee kon leven. Ook de andere personages zijn uniek en spannend: Jane is minder fel dan Elizabeth, maar net zo loyaal, en meneer Darcy is *spoiler* minder erg dan je in eerste instantie zou denken. De bijpersonages zijn niet altijd even sympathiek maar des te interessanter en grappiger.

Ben ik het eens met alle standpunten in dit boek over alle acties van Elizabeth en meneer Darcy? Nee, absoluut niet. Maar juist die moeilijkheden maken dat je alle karakters toejuicht en hoopt dat ze hun happy ending krijgen. De verhaallijnen grijpen perfect in elkaar, waardoor er een logisch en goedlopend geheel ontstaat, wat ook nog eens aansluit op de karakters van de hoofdpersonen.

Wat altijd leuk is aan het lezen van oude boeken is hoe anders de samenleving er toen uitzag en dat is in dit geval niet anders. De manier van reizen, de bals, de betekenis en invulling van trouwen, de positie van de vrouw; alles komt aan bod. Door het oude taalgebruik waande ik me helemaal in oud Engeland, iets wat ik heerlijk vind. Dit is bij lange na niet de eerste klassieker die ik gelezen heb, maar wel degene die me het meest plezier bezorgd heeft. Door Pride and Prejudice vergat ik even helemaal dat ik in de 21e eeuw leef en dat telefoons en waterschade een probleem zijn.

Een meesterwerk, dat is het enige wat ik erover kan zeggen. Laat je niet afschrikken door de prejudices over oude literatuur 😉

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de vijfde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel Young Adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockigbird, Tess of the d’Urbervilles en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

Pride and Prejudice/Jane Austen/Penguin Books Ltd./1996/299 blz./ISBN 9780141439518

No Comments

Post a Comment