De wereld is verdeeld in mensen die dit boek hebben gelezen en mensen die dat nog niet gedaan hebben. De mensen die dit boek hebben gelezen zijn nu allemaal hun hoofd aan het schudden omdat jij dat nog niet gedaan hebt! De wezens is namelijk een stuk literatuur dat iedereen minstens een keer gelezen moet hebben.

De wezens is waarschijnlijk het meest ‘muted’ alien invasie boek dat je ooit zal lezen. En zoals de verteller zegt: is dit meer een magische realiteit dan science fiction.
De wezens is een grappig, niet weg te leggen boek. Dat gaat over alien abduction, wiskunde en het meest interessante onderwerp; de mensheid en onszelf.

Onze held is Professor Andrew Martin, maar eigenlijk is hij al dood voor het boek begint… Onze echte held is een alien die het lijf van Andrew kopieert. Hij komt er al snel achter dat de professor geen aardige man was. Zijn taak is om het bewijs te vernietigen van een doorbraak in de wiskunde: de formule van Riemann. Een formule om alle priemgetallen uit te kunnen rekenen. Een formule waarmee de mensheid kan doorbreken naar grotere wetenschappelijke oplossingen. De alien leert meer over de professor en zijn vrienden en familie. Hij begint de mensen te snappen, vormt een band met ons en leert dat hij dit een mooier leven vindt dan wat hij had. Hij staat dus voor een keuze… Zijn missie afmaken en naar huis, of een nieuw leven beginnen hier op aarde bij zijn nieuwe familie. Een familie die meer van deze alien houdt dan dat ze ooit hebben gedaan van de originele Andrew Martin.

Je moet het verhaal niet lezen voor het verhaal en de karakters maar voor het statement dat het maakt. Het statement achter de gebrekkige maar wonderbaarlijke mens. De waarheid achter de mens door de ogen van een totale vreemde. Dit boek zal je waarschijnlijk een lange tijd bij blijven. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de auteur eigenlijk een alien is… Anders had hij het niet zo kunnen schrijven! Zo eerlijk. Alsof hij ons de waarheid probeert te geven, terwijl we die eigenlijk nog niet helemaal aankunnen, waardoor er angst straalt uit de waarheid.

Een prachtig boek dat me op een bepaald niveau een beter mens heeft gemaakt. Een boek waar ik een traan om heb gelaten, dat me heeft laten gieren van het lachen en dat altijd verrassend bleef en nooit voorspelbaar.
Hoe vaak heb ik wel niet gedacht ‘Wat zou een alien van ons vinden als ze hier op aarde kwamen?’ de wezens gaf me hier een erg goed en eerlijk antwoord!

Ik ben Remmelt en ben 20 jaar. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg. Ik studeer MediaRedactie (MBO) op het Creative College in Amersfoort, dit is dan ook de plek waar ik mijn liefde voor schrijven ontdekt heb. Het lekkere van lezen is dat je jezelf verliest in een andere wereld. Of tenminste dat gevoel heb ik altijd… Het ene moment zit je in de overvolle trein en ‘Poef’ dan sta ik in een bos omringd door vreemden die niet vreemd zijn, omdat je al over ze gelezen hebt. Sinds kort is mijn grootste droom om ooit zelf een boek te schrijven. Nog wel even oefenen… Dit doe ik vooral op mijn eigen blog: (https://littlecrycorner.wordpress.com/).

De wezens/Matt Haig/Vertaling Monique ter Berg/Lebowski/2017/311 blz./ISBN 9789048838042

No Comments

Post a Comment