‘Je kunt misschien niet alles voorspellen, maar sommige dingen wel. Dat ik verliefd ga worden op Ollie bijvoorbeeld.’

Madeline is overal allergisch voor. Ze kan niet naar buiten en niemand kan haar huis binnen, tenzij ze uitgebreid gecheckt en schoongemaakt worden. Haar hele leven heeft ze vrijwel alleen contact met haar moeder en de zuster Carla. Ze volgt thuisonderwijs en heeft nog nooit een beste vriendin gehad. Ze brengt haar tijd vooral door met lezen. Dat is heel erg leuk, want soms krijg je een korte recensie over een bepaald boek van Madeline. Sowieso is de manier waarop dit boek vormgegeven is origineel en interessant: af en toe chatberichten, tekeningen of pagina’s uit Maddy’s dagboek.

Als Madeline contact legt met haar nieuwe buurjongen Ollie verandert haar leven. Ollie en Maddy zijn een misschien wat cliché, maar lief, koppel. Er is natuurlijk wel een probleem: Maddy kan niet naar buiten en vrijwel niet in het echt met hem praten. Doordat ze Ollie ontmoet beseft ze echter dat ze meer wil dan alleen maar binnen zitten; ze wil leven. Ze wil alles.

Ik vind dat een prachtig thema voor een boek. Het is ook belangrijk om de dag te plukken, om iets te doen met je leven. Dit boek is heel populair en het staat al een tijdje om mijn lijstje. Ik had wel een beetje een probleem met het einde. Ik zal het niet verklappen, maar Maddy krijgt het in ieder geval niet voor elkaar om echt te leven en tegelijk voorzichtig en goed om te gaan met haar handicap/ziekte. Moraal van het verhaal: je kan geen happy ending hebben als je een ziekte of een handicap hebt.

Natuurlijk is dit niet zo. De focus van het boek ligt hier ook helemaal niet op. Dit is gewoon een beetje hoe het einde op mij over kwam. Afgezien van dit probleem zijn er ook heel veel positieve kanten van dit boek: Maddy is bijvoorbeeld een bruin meisje, maar dit is helemaal niet relevant voor het plot, dat is ze gewoon. Ook de vertelvorm was heel origineel en, zoals ik al eerder zei, Ollie en Maddy zijn gewoon heel lief samen.

Ik had hele hoge verwachtingen voor dit boek. Die zijn deels waargemaakt. Ik vond de personages heel interessant, de verhaallijn was verrassend en er waren veel hartverwarmende stukken.
Het had wel wat minpuntjes: ik vond dat er niet goed omgegaan werd met de onderwerpen  ziekte en de gevolgen daarvan. Daarnaast  kon het soms nogal cliché zijn. Het idee is natuurlijk al een aantal keer eerder gebruikt (Een weeffout in onze sterren, Waar het licht is). Tijdens het lezen merkte ik wel dat ik aan het hopen was op een goed einde voor Maddy en Ollie en dat is natuurlijk altijd een goed teken! Al met al zou ik zeggen dat het een leuk boek is, maar de hype eromheen is misschien niet helemaal verdiend.

Ik heet Lisa Warners, woon in Utrecht en zit in de vijfde klas op het Christelijk Gymnasium. Ik lees al sinds ik heel klein ben. Tegenwoordig lees ik vooral veel young adult fantasy en Engelse/Nederlandse literatuur, bij voorkeur in het Engels. Tot mijn favorieten behoren de A Court of Thorns & Roses serie, To Kill a Mockigbird, Tess of the d’Urbervilles en Fangirl. Mijn favorieten wisselen echter nogal per dag en per humeur.

Everything, Everything/Nicola Yoon/Corgi/2015/304 blz./ ISBN: 9780552574235

No Comments

Post a Comment