Anno 2017 : In Amerika heerst nu nog een democratie en het land is verbonden met veel andere landen. Dus niemand had verwacht dat 64 jaar later de Verenigde Staten afgesloten zou zijn van de buitenwereld en dat liefde daar als een ziekte en een zwakte zou worden gezien: Delirium amoris.

In die tijd begint ook het verhaal van Lena. Eerst kan ze niet wachten op haar behandeling (de Procedure) tegen de liefde. Samen met haar vriendin kijken ze alvast vooruit naar de toekomst en herinneren ze zich de leuke dingen die ze allemaal hebben beleefd. Herinneringen die kostbaar zijn, want na de Procedure zullen ze elkaar niet meer herkennen.

Wanneer Lena eenmaal een jongen ontmoet, verandert alles. Zij is verandert en de wereld waarin ze leeft blijkt niet meer die ideale wereld te zijn die ze zich voorstelde. Lena legt zich niet zomaar neer bij het lot dat voor haar is bepaald. Deze jongen, Alex, vertelt haar alles over de wereld buiten het strenge Amerika. Over échte bomen en dieren en dat hij in die wereld, die hij de Wildernis noemt, een huisje heeft. Lena gaat helemaal op in die nieuwe wereld en op een dag komt zij met het idee om, samen met Alex, de Verenigde Staten van Amerika te ontvluchten.

Maar dat wordt toch moeilijker dan gedacht, want op de dag dat ze samen met Alex zou ontsnappen wordt ze opgepakt op de verdenking besmet te zijn door de liefde. Lena geeft niet op. Een spannend einde volgt.

Het boek heeft me positief verrast. Als jongen had ik een zoeter liefdesverhaal verwacht, maar dat bleek totaal anders te zijn.
Natuurlijk zijn er scènes die over de opbloeiende relatie van Lena en Alex gaan. Maar dit is niet zoetsappig. Delirium Amoris, geschreven door de ogen van Lena, trok me in haar wereld. De omschrijvingen van de gewone dingen, het gezinsleven, de vriendschap met Hana, alle ellende … maar ook de fijne momenten (bijvoorbeeld aan de kust) waren heel duidelijk en zo kon ik een beeld vormen van haar leven.

Lena verandert van een “perfecte” overtuigde Amerikaanse inwoner, naar iemand die in het verzet zit en een tegenstander wordt van alles waar men in gelooft. Als toeschouwer beleef je het verhaal zo echt, dat het einde voor mij als een schok kwam.

Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik een paar maanden ervoor de film ‘Before I fall’ had gezien in de bioscoop. De film was ook vanuit het oogpunt van een meisje geschreven en dat viel me toen wel tegen. Echt van die meiden dingen die er in voorkwamen. Maar omdat de film toch heel verrassend was, kwam ik ertoe om het boek wel te lezen. Ik ben nu begonnen aan het tweede deel omdat ik erg benieuwd ben hoe het leven van Lena er verder zal gaan uitzien.

Mijn naam is Nathaniël en ik ben 14 jaar. Momenteel zit ik in de 3e klas van het VWO. Een boekenworm ben ik altijd al geweest. Kon dan ook niet wachten om eindelijk naar groep 3 te gaan en écht te leren lezen. De roos, vuur, boom boekjes had ik in groep 1 en 2 al verslonden.
Een goed boek lezen is net als een lekkere pizza of pasta …. leesvoer. Als jongen in een team van voornamelijk vrouwelijke recescenten denk ik dat mijn mening een steentje kan bijdragen. Behalve gewone boeken vind ik ben een grote fan van de stripboeken van de Legendariërs. Mooie tekeningen en leuke woordgrappen!

Delirium Amoris/Lauren Oliver/vertaling Willeke Lempens/The House of Books/2012/430 blz./ISBN 978 443 3283 4

No Comments

Post a Comment