Het boek Paravion van Hafid Bouazza had ik waarschijnlijk niet opgepakt als ik er geen analyse over had moeten schrijven voor mijn studie Nederlandse taal en cultuur. Ik was benieuwd of het in het rijtje ‘goede ontdekkingen’ zou passen, zoals andere boeken die ik afgelopen tijd voor studie las.

Gelukkig begon het boek pakkend en kostte het absoluut geen moeite om erdoorheen te komen. Wel kreeg ik op den duur wat moeite met de enorme hoeveelheid adjectieven en metaforen die Bouazza in zijn boek propt. Hoewel het zeker beeldend is, voelde het bij tijd en wijlen geforceerd aan, alsof het de uitdaging was zoveel mogelijk niet standaard omschrijvingen te kiezen. Het boek neigt daarmee naar style over substance, hoewel style tot op zekere hoogte ook de substance is. De vervreemdende effecten van het over-the-top taalgebruik passen namelijk wel in de atmosfeer en het surrealistische gevoel waar ook het verhaal toe leidt.

Dat het boek snel leest is echter geen indicatie voor de moeilijkheid van het verhaal. Het is niet altijd even duidelijk wat er precies gebeurt. Deels omdat de verschillende personages (bij)namen hebben die op elkaar lijken of hetzelfde zijn, maar ook omdat de auteur magische en realistische elementen met elkaar verweeft. Zo krijgt de lezer te maken met Golf GTI’s en vliegende tapijten. Dat zorgt er wel voor dat het boek geschikt is om op meerdere manieren te bekijken. Daar komt nog bij dat het einde het hele verhaal in een ander daglicht zet. Ik zal het dan ook zeker nog eens oppakken om te kijken hoe ik het een tweede keer ervaar.

Paravion is dus een boeiend boek, maar ik denk wel dat het wat steken laat vallen. Het kleurige taalgebruik is niet altijd even nuttig en gaat op den duur irriteren. Het verhaal is intrigerend en nodigt uit voor een re-read, al is het wel even de vraag of een re-read genoeg oplevert om het verhaal echt in een beter perspectief te kunnen plaatsen. Als je echter op zoek bent naar een apart boek van Nederlandse bodem dan zou ik Paravion aanraden. En als je het oppakt haal dan vooral ook een paar vrienden over om het ook te lezen. Dan kan je de theorieën die je over het boek hebt met anderen bespreken en daardoor wordt het waarschijnlijk direct een stuk interessanter.

Paravion/ Hafid Bouazza/ Uitgeverij Prometheus/ 2017/ 224 blz./ ISBN: 9789044633450

No Comments

Post a Comment