Vuilbekkende rotzak

In The reason you’re alive van Matthew Quick staat het leven van Vietnamveteraan David Granger centraal. De roman is rauw, keihard en uiterst eerlijk. Van A tot Z intrigeert het de lezer en laat het zien dat het soldatenleven niet over rozen gaat.

Veteraan David ligt in ziekenhuis na een ongeluk met zijn BMW. De artsen komen erachter dat hij een hersentumor heeft en hij kan niet meer alleen naar huis. Om te herstellen besluit hij tijdelijk bij zijn jankerd van een burgerzoon Hank in te trekken. Terwijl hij probeert te herstellen, doet hij een boekje open over de periode waarin hij vocht in Vietnam. Vriend Frank raadt hem aan zijn verhalen op te schrijven, om het zo verwerken. Die verhalen deelt David met de lezer: ‘Iedereen die de jungle van Vietnam heeft overleefd, weet hoe de Dood eruitziet. Ik ken die klootzak beter dan jij jezelf kent.’ Beetje voor beetje ontdekt de lezer wat er met David gebeurd is, waarom hij zo hard is en wie aartsvijand Clayton Fire Bear is.

The reason you’re alive is kei keihard. Vanaf de eerste bladzijde sieren de harde grove taal en meedogenloze gedachtegang van David. Hij lijkt onaantastbaar, oordeelt hard over het gebeurde en schuwt niets: ‘In de jungle werden heel veel Vietnamese souvenirs verzameld. Zelf verzamelde ik wapens: messen en geweren die ik van dode spleetogen afpakte. Anderen verzamelden oren of wijsvingers.’

Juist zijn recalcitrante houding en zijn voorkomen als slechte burger maken David tot een perfecte hoofdpersoon. Hij intrigeert en blijft boeiend door de manier waarop hij de wereld ziet. Zijn gedachtegangen zijn per definitie anders dan die van de lezer en zeker in het begin zorgt hij voor veel onbegrip. Hij heeft weinig respect voor zijn burgerzoon Hank en neemt geen blad voor de mond als het gaat om andere burgers: ‘Hij is zo gay als de neten, duidelijk het vrouwtje in zijn homorelatie en daarom noem ik hem Gay Timmy.’

Naarmate het verhaal vordert, maakt de lezer kennis met de andere David. De harde David maakt plaats voor de man in Vietnam en de man die achterbleef met een oorlogstrauma. ‘Doden is een stuk makkelijker dan sorry zeggen en het ook menen, en zover was ik nog niet helemaal.’ Heel voorzichtig gunt de emotieloze vent die over lijken gaat zijn tweede aard. En die is broos. Heel broos.

Quick plaatst Davids verhaal in een stilistisch sterk jasje dat niets verhult. Een sterke opbouw, waarin de herinneringen van David verbijsteren en tegelijkertijd shockeren overtuigen de lezer al snel van het ongeluk dat Vietnamveteranen treft. The reason you’re alive wordt daarmee confronterend, maar bovenal super interessant!

Matthew Quick/The reason you’re alive/vertaling Ineke Lenting/Lemniscaat/178 blz./ ISBN 9789047709367

No Comments

Post a Comment