De zestienjarige Vega Gillberg krijgt de schrik van haar leven als op een gewone herfstdag de politie aan haar deur staat inzake de verdwijning van haar broer, Jakob. Zelf heeft ze ook al een tijdje niets meer van hem gehoord, maar dat gebeurt wel vaker. Toch maakt ze zich zorgen nu de politie zich ermee bemoeit, dus start Vega zelf met zoeken naar haar broer in hun dorpje Varvet. Tegelijkertijd ontdekt Vega dat de oude buurman Hellman vermist is en vermoedelijk vermoord. Zou dit te maken hebben met die ene avond voor Jakobs verdwijning? Zit haar broer in de problemen? Koste wat het kost wil ze de waarheid achterhalen voor de politie haar broer vindt, maar niet alles is wat het lijkt in het Zweedse Varvet.

Het hoofdpersonage, Vega Gillberg, is voor young adult lezers een erg herkenbaar personage. Het verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld en zo kom je alles te weten over de problemen rondom het vinden van haar broer, maar ook over de typische tienerproblemen als jongens, school en vrienden. Vega is stiekem verliefd op een jongen uit het dorp, al wil ze dat eerst niet erkennen. Dat ze in een afgelegen dorpje woont, dat zo’n dertig minuten van de dichtstbijzijnde stad ligt, helpt ook niet echt mee bij het opbouwen van een sociaal leven. Vega is op zoek naar avontuur, maar dat is er thuis niet zoveel. Dus zodra ze de kans krijgt zich in de zoektocht naar haar broer, en daarmee ook de geheimen van het dorp, te storten grijpt ze die met beide handen aan. Wel zijn alle stappen die Vega neemt erg voorspelbaar, net zoals het einde van het verhaal. De oplettende lezer krijgt de hints mee die af en toe worden gegeven, waardoor de afloop al snel duidelijk is. Gelukkig wordt de voorspelbaarheid gecompenseerd met de uitgebreide beschrijvingen die Carlsson geeft van de omgeving. Van de weg die Vega neemt als ze naar Hillman gaat tot het duistere bos dat ze door moet om op sommige plaatsen te komen: alles is zo gedetailleerd beschreven dat je de plattelandsomgeving voor je ziet en in gedachten meeloopt met Vega. Het uitgebreid beschrijven van dingen beperkt zich alleen tot de omgeving en Vega’s gedachten, want op de eigenschappen of ideeën van andere personages wordt slechts oppervlakkig ingegaan. Dit is deels een gemiste kans omdat het perspectief van een ander personage juist iets nieuws en extra’s aan het verhaal had kunnen geven. Anderzijds maakt dit het verhaal en de overige personages erg mysterieus en onberekenbaar.

Het is een boek waar je snel doorheen leest, het liefst aan een stuk door. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de eenvoudige manier van schrijven die Carlsson hanteert. De zinnen zijn afwisselend kort en lang, waardoor het niet eentonig is om te lezen en de woordkeuze is vergelijkbaar met die van tieners. Het geheel is precies afgestemd op de doelgroep, maar enigszins saai voor de gevorderde lezer in diezelfde categorie. Oktober is de koudste maand bevat dus heel wat herkenbare aspecten voor tieners en zal zeker voor een paar uur leesplezier zorgen. Voor de lezer die wat meer diepgang zoekt in een verhaal is dit boek niet de juiste keuze, maar voor degene die een vlot en spannend verhaal wil, is dit young adult debuut van Carlsson absoluut de juiste keuze.

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Oktober is de koudste maand/Christoffer Carlsson/vertaling Clementine Luijten/Harper Collins Holland/2017/206 blz./ ISBN 978 94 027 0054 1

No Comments

Post a Comment