De overlevenden is het eerste boek van the darkest minds-trilogie. Ondanks dat de achterflap mijn interesse had gewekt, lagen mijn verwachtingen toch niet zo hoog. Volledig onterecht denk ik nu, want het boek heeft me helemaal in het verhaal gezogen. Ondertussen kan ik beginnen zoeken naar een vrij plaatsje op mijn boekenplank in afwachting tot de twee vervolgen uitkomen.

Wanneer Ruby jong is breekt er een ziekte uit, kinderen sterven op jonge leeftijd aan een virus waardoor er paniek uitbreekt. De overlevenden blijken later de grootste slachtoffers te zijn. De meeste kinderen die het virus overleven ontwikkelen namelijk krachten, volwassenen zien dit als een bedreiging. Alle ouders worden gewaarschuwd om de eerste symptomen te herkennen waarna de kinderen of jongeren worden weggestuurd naar een heropvoedingskamp. Deze gaven zijn ingedeeld per type in vijf kleuren: groen, blauw, oranje, geel en rood, deze laatste drie worden als de gevaarlijkste beschouwd. Ze zijn echter niet geneesbaar, kortom de meeste volwassenen beseffen niet hoe slecht het er aan toe gaat in deze kampen. Bovendien maakt het ook niet veel uit, heel Amerika is in schulden en het grootste deel van de bevolking is meer bezig met hun eigen situatie zoals een job zoeken en behouden, eten op tafel krijgen, huis behouden… Kortom er heerst armoede in heel het land.

Ruby is 10 jaar wanneer haar eerste symptomen zichtbaar worden. Ze is dus één van de eerste groepen die naar het kamp worden gestuurd waardoor ze terecht komt in Thurmond zowat het grootste, en zeker het bekendste kamp, van allemaal. Ze ziet en beleefd er verschrikkelijke dingen. Ruby weet verbazend genoeg te ontsnappen met hulp uit onverwachte hoek. Eenmaal ze het kamp verlaten heeft wordt ze wantrouwig ten opzichte van haar redders. Wanneer ze dan een klein meisje ziet weglopen volgt ze het door het bos en komt ze terecht in een groep van drie jongeren. Ze besluiten haar even mee te nemen tot de volgende stopplaats, maar naarmate ze hechter worden besluit Ruby toch te blijven. Toch blijft ze wat onzeker, haar nieuwe vrienden zijn ook ontsnapt uit een kamp maar hebben daar maar korte periode gezeten. Ze hebben geen idee dat zij uit een kamp tien keer zo groot komt en daar al zes jaar haar kleur van gave verbergt om zichzelf te beschermen en uit angst. Desondanks nemen ze haar volledig op in hun groepje en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de vier. Ze zijn echter op de vlucht voor zowel de bewakers van de kampen waar al de jongeren uit ontsnapt zijn alsook premiejagers die hun proberen te vangen tegen een vergoeding en de alliantie, de groepering die vecht voor de rechten van de kinderen.

Hoe heeft het boek mijn verwachtingen overtroffen? Ten eerste denk ik dat mijn verwachtingen niet zo hoog lagen door de achterflap. In de tekst komt Ruby vrij jong over (ze was dan ook 10 jaar toen ze gevangen werd genomen). Ondanks dat het verhaal zich zes jaar later afspeelt, vreesde ik dat ze wat naïef ging zijn. Dit was helemaal niet het geval. Als 20 jarige kon ik me perfect inbeelden hoe het 16-jarig meisje na zes jaar in een heropvoedingskamp en met gevaarlijke krachten, die ze niet onder controle heeft, zich zou aanpassen aan de vrijheid. Uiteraard helpt een liefdesverhaal doorheen het boek ook altijd, zeker wanneer deze voorzichtig op gang komt met een hartbrekend einde.

Ten slotte vond ik de cover ook niet zo mooi om eerlijk te zijn, iets te groen denk ik. Ondanks dat de cover net datgene is dat je op het eerste zicht moet aantrekken hoop ik dat deze recensie jullie kan overtuigen.

Voor de geïnteresseerden: goed nieuws, de drie delen zijn zeer snel na elkaar vertaald naar het Nederlands waardoor je ze allemaal vlotjes kan lezen. En voor de filmliefhebbers: september 2018 komt de verfilming van het eerste boek uit. Kortom, deze topper is binnenkort overal te vinden.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 20 jaar, eerstejaars studente bedrijfsmanagement aan de Universiteit Leuven.

De overlevenden/Alexandra Bracken/vertaling Anne-Marieke Buijs/Karakter Uitgevers B.V./2017/415 blz./ISBN: 9789045209289

No Comments

Post a Comment