De vijftienjarige Emma groeit op met haar moeder en broertje, maar voelt zich anders. Ze ziet en hoort dingen die andere mensen niet opmerken. Ze probeert het te beschouwen als iets normaal, maar wanneer ze de mysterieuze Philana ontmoet, komt ze erachter dat dat niet het geval is. Het wordt haar opeens ook duidelijk waarom haar vader hen verliet. Ruim twee jaar lang heeft Emma haar vader niet meer gezien.
Philana vertelt haar dat haar vader een Voorloper is en dat zij weet waar hij is. Emma besluit Philana te vergezellen op haar trip terug naar een bergdorpje in Frankrijk waar zij samen me de andere Voorlopers verblijft en lessen volgt. Daar aangekomen blijkt Emma’s leven nog ingewikkelder dan gedacht. Is Emma zelf een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

Voorlopers is een boek dat ik op social media verschillende keren voorbij heb zien komen. Dat maakte mij natuurlijk bijzonder nieuwsgierig. Over het algemeen las ik zeer goede dingen, dus ben ik graag paraat om te kijken of ik het eens ben met de andere lezers.

Ik had in het begin redelijk wat moeite met het fantasy-aspect. Ik lees af en toe een boek binnen dit genre, maar ik heb een soort haat-liefdesverhouding met fantasy. Ik vind het fantastisch om te kunnen verdwijnen in een magische en verzonnen wereld als die voor mij realistisch genoeg is. Als ik de auteur en de personages geloof en me kan inleven in de wereld, heb ik er helemaal geen probleem mee. Maar in het begin van dit boek mengt de fantasy zich met de gewone wereld waardoor het voor mij even moeilijk werd om het verhaal geloofwaardig te vinden en erin mee te gaan. Maar wanneer Emma met Philana meegaat en ze terechtkomen in het dorpje waar de Voorlopers zich hebben gevestigd, zat ik helemaal in het verhaal. Daar vielen voor mij de puzzelstukjes op hun plaats. Emma is een typisch YA-hoofdpersonage dat voor de lezer zeer herkenbaar is. Koppig, trots en toch soms onzeker over wie ze is en wat ze doet. Haar gedrevenheid om te vechten voor de waarheid en een rechtvaardige wereld maakt van haar een ideale gids doorheen het verhaal.

Doorheen het verhaal kreeg ik de indruk dat de auteur erin is geslaagd verschillende ideeën te verwerken in één boek én tegelijk ervoor gezorgd heeft dat het verhaal overzichtelijk bleef. Naar mijn gevoel bevat het boek aspecten uit verschillende andere bekende fantasy- en science fiction-verhalen en ik vind het boeiend dat de auteur deze allemaal naar haar hand heeft weten te zetten en ze ordelijk heeft verwerkt in haar eigen verhaal zonder het gevoel te creëren te kopiëren. Ook de spanningsopbouw naar de climax toe is goed uitgewerkt. Het fijne aan dit eerste deel is dat het verhaal binnen het boek wordt afgewerkt, maar de auteur toch een ruimte heeft gecreëerd om een tweede boek te gaan schrijven omdat niet alles is opgelost en uitgeklaard. Maar de gebeurtenissen binnen dit eerste deel zijn wel afgerond. Dat bezorgt mij als lezer toch wel wat rust.

Ik had in het begin heel wat moeite om in het verhaal te komen, maar eenmaal ik me door het begin had geworsteld, zat ik helemaal in de wereld van de Voorlopers en kon ik me erg goed inleven in Emma en haar gevoelens. Mirjam Hildebrand heeft een prachtige wereld gecreëerd die zowel voor jongens als meisjes heel wat leesplezier kan opleveren. Een ideaal boek om kennis te maken met fantasy. Ik kijk uit naar het vervolg.

 

Voorlopers / Mirjam Hildebrand / 2017 / Uitgeverij Kluitman / ISBN 978 90 206 5457 8

No Comments

Post a Comment